Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elrendelték a vörös kódot, olyan meleg van

Az eljárás fokozatosan lép életbe, az államtitkár megkért mindenkit, legyünk tekintettel hajléktalan embertársainkra.

2024. 06. 19. 10:55
Budapest, 2024. június 19.
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a vörös kód bejelentésérõl a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelõs Államtitkárságán 2024. június 19-én. A várható nagy meleg miatt június 19-én reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezõvé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A június 21-én 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, június 19-én hat vármegyére érvényes. 
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várható nagy meleg miatt szerda reggel nyolc órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila közölte: a pénteken este nyolc óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére, Hajdú-Biharra, Jász-Nagykun-Szolnokra, Békésre, Csongrád-Csanádra, Bács-Kiskunra és Tolnára lesz érvényes.

Június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.

Fülöp Attila kitért arra, hogy az eljárásrend a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalom számára is.

Ha valaki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül

– kérte az államtitkár.

A hajléktalanellátó rendszerben van hely, az országos kihasználtság 79, a budapesti 80 százalékos – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig.

A HungaroMet Zrt. szerdai közlése szerint az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 fok fölé, az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet.

Borítókép: Fülöp Attila bejelenti a vörös kódot (Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.