Magyar Péterhez pártolt Gyurcsány „O1G szekciója”

„Jelenleg az látszik, hogy a DK jövője Magyar Péter jövőbeni teljesítményétől függ.”

Forrás: Mandiner2024. 06. 21. 15:20
Budapest, 2024. június 10.
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetõje (j2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Barkóczi Balázs, a DK szóvivõje (j).
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyurcsány Ferencéknek jelenleg semmit nem kell csinálniuk, csak várni – mondta Kiszelly Zoltán, a Századég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek azzal kapcsolatban, hogy mi történhet a június 9-i voksoláson a legnagyobb vereséget elszenvedő DK-val. 

Ami zajlik, az olyan, mint egy szinuszgörbe:

mindig felbukkan egy új ember, akibe beleszeretnek az ellenzékváltó szavazók,

és aki azt ígéri, hogy egyedül fog győzni. Azután kiderül, hogy ez nem megy, és jön megint a teljes összefogás, amelynek a DK is részese. Így Gyurcsánynak csak arra kell vigyáznia, hogy a pártja – bármilyen formációban is – releváns, azaz öt százalék feletti párt maradjon – mondta az elemző. Hozzátette: ha pedig a mindenkori ellenzékváltó erő amortizálódik, akkor jönnek ők.

– Gyurcsány tudja azt, hogy alanyi jogon 2006 után sosem fognak nyerni, ők arra játszanak, hogy egy kormánykoalíció részesei legyenek

– mondta el véleményét Kiszelly Zoltán. Majd emlékeztetett: Gyurcsány sem miniszterelnökként kezdte, később lett csak az.

– Az ugyanakkor biztos, hogy Gyurcsányék elvesztették az O1G szekciót

– fogalmazott Kiszelly Zoltán. Ebben érezték igazán otthon magukat, de Magyar Péter ellopta tőlük ezt a pozíciót. A kérdés, hogy újra vissza tudják-e magukat küzdeni a vörös sarokba – tette hozzá.

Fontos ugyanakkor a matematika: ha Magyar Péter meg tudja őrizni a 30 százalékos támogatottságát, akkor elhiszik róla, hogy egyedül is tud nyerni. Ebben az esetben bajban lesznek, de ha képesek lesznek frakciót alakítani, akkor nem lesz vége a DK-nak.

– Jelenleg tehát az látszik, hogy a DK jövője Magyar Péter jövőbeni teljesítményétől függ

– hangsúlyozta az elemző.

Arról, hogy nem kellene-e a választási vereségnek személyi következményekkel járnia a pártban, az elemző azt mondta: 2009-ben már Gyurcsány meghúzta ezt és a háttérbe vonult, majd utána arra hivatkozva, hogy nem jöttek jobbak helyettük, visszatért. Kiszelly Zoltán szerint hiába szólította fel gyakorlatilag távozásra a párt egyik gyulai alapítója és fogalmazott meg éles kritikát a pártvezetéssel szemben a párt egykori alelnöke, Nagy-Huszein Tibor,

Gyurcsány nem teheti meg a híveivel, hogy visszavonul.

– Bár a DK elnöke a választás után jelezte, hogy ilyenkor jogos kérdések jönnek, de mint kiderült, esze ágában sincs otthagyni a politikát – tette hozzá. 

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.