Megúszta a vádemelést Mustó Géza, elévült az árnyékbelügyminiszter ügye

A BRFK által folytatott nyomozásban a tanúk maguk ellen vallva elismerték: Mustó Gézával együtt meghamisítottak egy végrendeletet, amely miatt 25 milliós kár érte Dobrev Klára árnyék-belügyminiszterének fivérét. A férfi azonban hiába tett feljelentést, a cselekmény elévült. Az eredetileg csalás gyanújával indult nyomozás során kiderült, hogy Mustó valójában hamis tanúzást követhetett el, ám következmények nélkül megússza az ügyet.

2024. 06. 06. 16:49
Forrás: 20220919 Budapest Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRFK egy meghamisított végrendelet miatt nyomozott évekig az árnyék-belügyminiszter Mustó Géza ellen, ám szerencsés véletlenek folytán a politikus megúszta a bírósági eljárást.

Végrendelet

A Magyar Nemzet még tavaly márciusban számolt be Mustó Géza csalási ügyéről. A gyurcsányista politikus azóta az MSZP–DK–Párbeszéd polgármesterjelöltje lett Budapest X. kerületében.  Mustó Géza nevelőapja 2014. december 24-én került a váci kórházba, miután otthonában fejsérülést szenvedett. A lapunk birtokába került nyomozati iratok alapján a férfi ekkor válságos állapotban volt, az orvosi iratok szerint azt sem tudta megmondani, hogy fél méterről hány ujjat mutatnak neki. Állapota másnapra sem változott, ekkor azonban bement hozzá Mustó Géza, valamint a beteg családtagjai és barátai, akik aláíratták vele az állítólagos végakaratát tartalmazó dokumentumot.

A végrendeleti tanúk a rendőrségi eljárás során azt vallották, hogy a jelenlevők annak tudatában hitelesítették aláírásukkal az iratot, hogy azon meghamisították a keltezést. A végrendeleten szereplő dátum ugyanis az előző nap, vagyis december 24-e volt, amikor Mustó nevelőapja még cselekvőképesnek számított. A férfi néhány nappal később a kórházban elhunyt.

A meghamisított végrendeletet a hagyatéki eljárás során felhasználta Mustó Géza és jogi képviselője, így a végakaratnak megfelelő osztályos egyezséget kötöttek a felek. A fivérek nevelőanyja is elhunyt néhány év múlva, a hagyatéki eljárás során pedig újfent előkerült egy végrendelet, aminek az lett az eredménye, hogy a nevelőszülők szinte teljes vagyona Mustó Gézára szállt. A kőbányai politikus fivérét, M. B. A.-t csak évekkel később tájékoztatta az egyik végrendeleti tanú arról, hogy a dokumentum hamis volt, ezután az átvert férfi azonnal a hatóságokhoz fordult. Érdemes kiemelni: a nyomozás során a tanúk úgy vallották be egyébként a hamisítás tényét, hogy tisztában voltak vele, ezzel magukra nézve is terhelő vallomást tesznek. M. B. A.-t a feljelentése szerint több mint 25 milliós kár érte.

Csalásból hamis tanúzás

A hagyatéki eljárásra egyébként 2015 decemberében került sor, így az ügy 2020 decemberében évült el. M. B. A. feljelentése viszont csak 2021 márciusának közepén érkezett be a hatóságokhoz csalás gyanújával.
A BRFK nyomozást megszüntető határozata szerint viszont nem csalást követhettek el a felek, hanem hamis tanúzást. A hatóság úgy érvelt, hogy ilyen esetekben az igazságszolgáltatás működése kerül veszélybe, és összességében a cselekmény megítélésénél a hatóság félrevezetésének van kiemelkedő jelentősége. A BRFK hozzáteszi, hogy ez olyan súlyú cselekmény, amely mellett szinte lényegtelen, hogy a polgári ügyben szereplő felet milyen érdeksérelem éri. A büntető törvénykönyv rendelkezése alapján mindez hamis tanúzás bűntettének minősül – olvasható a dokumentumban. A hatóság ezt követően azzal zárta a határozatot, hogy a hamis tanúzás kapcsán tett bejelentésre az öt éven túli elévülési időszak után került sor, így megszüntetik a nyomozást.

Mustó és a fantomok

Dobrev Klára árnyék-belügyminiszterével kapcsolatban már eddig is számos visszás ügyet tárt fel a Magyar Nemzet. Mustó Géza korábban azt hazudta magáról, hogy gazdasági szakember, ám csupán egy művelődésszervezői diplomája van. A DK-hoz köthető Nyugati Fény nevű portálon jelent meg egy-egy bemutatkozó anyag az árnyékminiszterek tollából, ebben Mustó arról írt, hogy húsz évig vállalkozó volt. Ez könnyen ellenőrizhető: az Opten cégadatbázisban ennek nyomát sem látni. 

A politikus Kőbányán alpolgármester, ahol többek között azt terjesztette magáról, hogy vezető pozícióban dolgozott egy Budapest környéki amerikai kontaktlecsegyártó cégnél. Mindössze egy olyan céget találtunk, amelyre ráillik ez a leírás, a társaságnál azonban érdeklődésünkre azt közölték, hogy még sosem hallottak Mustóról.

2022 februárjában Mustó Géza azt hazudta a Facebook-oldalán, hogy Dobrev Klára társaságában rendvédelmi szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt. Ezt követően lapunk megkereste a Rendőrszakszervezetek Védegyletét, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét és a Független Rendőrszakszervezetet, és kiderült, hogy Mustó állításával ellentétben nem folytattak velük semmilyen tárgyalást. 

Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke és Mustó Géza, az árnyékkormány belügyminisztere (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.