Döbbenetes vádakkal állt elő az orosz hírszerzés

Kijev provokációra készül azzal, hogy számos áldozattal járó „orosz rakétacsapást” hajtana végre gyermekintézmény ellen – jelentette az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat sajtóirodája.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 09. 16. 19:23
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint Kijevben részt vesz a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint Kijevben részt vesz a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján Fotó: Leon Neal Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külföldi Hírszerző Szolgálathoz (SVR) érkező információk szerint a kijevi rezsim különleges szolgálatainak és katonai parancsnokságának vezetése az Egyesült Államokból érkező szakértők javaslatára egy újabb embertelen provokáció forgatókönyvén dolgozik. Azt tervezik, hogy orosz rakétatámadást intéznek egy Kijev által ellenőrzött területen lévő gyermekintézmény – kórház vagy óvoda – ellen, nagyszámú áldozattal” – közölte a hírszerző szolgálat, jelentette a RIA Novosztyi.

2024. szeptember 10-én készített fotón egy ukrán katona áll őrt a kijevi Ohmatdyt Gyermekkórháznál, amelyet orosz támadás ért
A 2024. szeptember 10-én készített fotón egy ukrán katona áll őrt a kijevi Ohmatdyt Gyermekkórháznál, amelyet orosz támadás ért (Fotó: AFP/Nemzetközi Büntetőbíróság)

Az orosz hírszerzés szerint Kijev a vezető nemzetközi tömegtájékoztatási eszközök bevonásával széles körű médiamegjelenést tervez a tragédiáról.

A minisztérium szerint az ukrán vezetés ezzel a provokációval az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) morálját akarja erősíteni, egyben igazolni a nyugati korlátozások feloldását a mélyen orosz területen lévő objektumok elleni rakéták használata tekintetében, valamint támogatást szerezni a globális dél országaiból.

„Az így veszélyeztetett ukrán gyermekek életét Zelenszkij és klikkje nem veszi figyelembe” – hangsúlyozta a Külföldi Hírszerző Szolgálat.

Az orosz hírügynökség arról írt, hogy az Egyesült Államok ugyanakkor azt tervezi, hogy Kijev provokációját felhasználva fokozza az Irán és Észak-Korea elleni nyomásgyakorlási kampányát, amiért állítólag ballisztikus rakétákkal látják el Moszkvát.

Washington azzal akarja megvádolni Oroszországot, hogy éppen ezeket a lőszereket használta a gyermekintézményt ért csapás során.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere nyilatkozik az orosz hírszerzési műveletekről az Egyesült Államok külügyminisztériumában 2024. szeptember 13-án Washingtonban
Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere nyilatkozik az orosz hírszerzési műveletekről a külügyminisztériumban 2024. szeptember 13-án Washingtonban Fotó: Getty Images/AFP/Kevin Dietsch

Antony Blinken amerikai külügyminiszter már sürgette az uniós országokat, hogy újabb szankciókat vezessenek be Teherán és Phenjan ellen, amiért fegyvereket adtak át az orosz félnek – emlékeztetett a Külföldi Hírszerző Szolgálat sajtóirodája. Mint a hírszerző szolgálat kifejtette, Washington ezzel az európai fővárosokat az incidensre adott azonnali és a lehető legkeményebb reakcióra, valamint Moszkva és partnerei elítélésére késztetné.

Az ukrajnai Bucsa temetőjében 2024. augusztus 20-án számos kereszt látható, amelyeken csak az azonosítatlan holttestek számozása látható
Az ukrajnai Bucsa temetőjében 2024. augusztus 20-án számos kereszt látható, amelyeken csak az azonosítatlan holttestek számozása van 
Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP/Hiroto Sekiguchi

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a negyedik krími platform vezetői csúcstalálkozóján Kijevben (Fotó: AFP/Leon Neal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.