Budafok-Tétény minden állami segítséget megkap az árvízi védekezéshez, de a főváros csak halogat

Budafok-Tétényben ismét előtérbe került az árvízvédelem kérdése, miután harmadfokú riasztást rendeltek el a Kopaszi-gáttól egészen a kerület déli határáig. Szepesfalvy Anna alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a kormány és a helyi önkormányzat minden tőlük telhetőt megtesz, de a főváros, Karácsony Gergely vezetésével továbbra is elhanyagolja a peremkerületeket.

2024. 09. 16. 20:18
tahitotfalu (6)
Tahitótfalu Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikerült egy profi csapatot összeszednünk, akik jól ismerik az árvízi helyzeteket, és tudják, hol kell kiemelten figyelni. Vannak olyan területeink, ahol különösen magas vízállás esetén neuralgikus pontok alakulnak ki, ezekre most is figyelünk – mondta a Magyar Nemzetnek a XXII. kerület alpolgármestere. Szepesfalvy Anna hozzátette, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket már biztosították, és bár a Duna vízszintje a várakozások szerint nem fogja elérni a 2013-as rekordokat, készen állnak minden eshetőségre.

A 6-os út egyfajta gátként funkcionál, és a lakott területek nagy része is biztonságban van. A horgásztelep különösen veszélyeztetett, de ott is felkészültünk 900 centiméteres vízállásig

– emelte ki az alpolgármester, aki elismerően nyilatkozott a kormány árvízvédelmi támogatásáról: minden szükséges anyagi forrást felszabadítottak, hogy sikeres legyen a védekezés. A helyi önkormányzat is komoly összegeket különített el arra az esetre, ha bármire sürgősen szükség lenne. Ez biztosítja, hogy azonnal tudunk reagálni.

 

Karácsony Gergely és a főváros: évek óta semmi

Szepesfalvy Anna elmondása szerint a helyi önkormányzat 2023 novemberében kérte a fővárost, hogy mobil gáttal védjék meg az egyik árvíznek különösen kitett területet, ahol lakott részek találhatók.

Ez egy rendkívül fontos ügy, és ezt Karácsonyék is elismerték. De azóta is csak vizsgálják, hogyan lehetne megoldani. 2024 szeptemberében még mindig ott tartunk, hogy semmi nem történt

– mutatott rá az alpolgármester. Szerinte a főváros elhanyagolja a külső kerületeket, úgy tűnik, hogy Budafok-Tétény és a többi peremkerület nem számít. – Pedig itt is budapestiek élnek, ez is a főváros része! – mondta Szepesfalvy Anna.

– Az elmúlt tizenöt évben nem árasztotta el a Duna ezt a területet, de nem érdemes megvárni, hogy valami komolyabb baj történjen – figyelmeztetett. Az alpolgármester kiemelte, hogy a kormány és a helyi önkormányzat mindent megtesz a védelem érdekében, de a fővárostól kért mobil gát nélkül csak idő kérdése, mikor lesz nagyobb probléma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.