Rendhagyó módon emlékeznének meg az I. világháború kitöréséről

Különleges történelmi életképre lehet számítani Budapest belvárosában.

2024. 06. 21. 15:47
Fotó: Honvédelem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az I. világháború kitörésének centenáriumán (2014-ben) az e korszakkal foglalkozó katonai hagyományőrzők létszáma és felszereltsége még nem biztosította látványos és hiteles bemutatását a Monarchia hadseregének. A Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület munkájának köszönhetően azonban a 110. évfordulóra a Nagy Háború közös és magyar királyi fegyvernemei szinte hiánytalanul, korhűen és kellő létszámban, kiképzetten megjeleníthetők. 

 

Ennek köszönhetően a szervezet több mint 200 magyar és külföldi hagyományőrző segítségével Budapesten egy komplex életkép kialakítását tervezi, amelynek részeként a Vasúttörténeti Parkban, a Nyugati pályaudvaron, a Podmaniczky utcában, az Andrássy út mentén és a Vajdahunyad várának kapujában is várnák az érdeklődőket.  

A Vasúttörténeti Parkban a közlemény szerint rikkancsok hirdetik újságokkal a mozgósítást, a háborút, majd pedig a hagyományőrzők megünneplik a háború indulását és a bevonulásukat.

Ezt követően egy bevagonírozás lesz látható, amely során a lovakat, a legénységet és a külföldi csapatokat, tiszteket, táncosokat is felteszik a Nyugati pályaudvarra induló vonatokra, az előadás teljes időszaka alatt pedig narrátor mutatja be és magyarázza a történéseket. 

Szintén a háború indulásának évfordulóján a Vajdahunyadvára előtti füves területen statikus bemutatót fognak tartani, amelynek részeként a hazai és a külföldi hagyományőrzők bemutathatják a fegyvereiket és a háborúban használt eszközöket.

Borítókép: Harcoló katonák (Fotó: Fortepan/Moravecz János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.