Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szánthó Miklós: A választási eredmények megerősítették a jobboldal dominanciáját

„Egyik gyorsan elhasználódó baloldali bolond jön a másik után.”

2024. 06. 13. 15:26
Szánthó Miklós. Fotó: Gunduz Attila Fotó: ATTILA GUNDUZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsányék is csak nyomokban emlékeztetnek egykori önmagukra – fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Mandineren megjelent cikkében.

Szánthó Miklós kiemelte, hogy a választások zavartalanul és a jogszabályoknak megfelelően zajlottak le, ami megerősíti Magyarország demokratikus berendezkedését. Ez különösen fontos, mivel az ország politikai rendszere így stabil alapokon áll, és a választók bizalma is megerősödhet. 

Minden, a jobboldalra leadott szavazat a szuverenista, békepárti magyar kormány nemzetközi stabilitását erősíti

– fogalmazott.

Hozzátette hogy a Fidesz rekordmennyiségű szavazatot szerzett az európai parlamenti választásokon és jelentős eredményeket ért el az önkormányzati választásokon is. Ez a háromdimenziós győzelem azt jelenti, hogy a jobboldal megerősítette pozícióját mind európai, mind helyi szinten. Szánthó szerint a Fidesz 

sikeresen kezelte a választások előtt álló hármas kihívást: a ciklus közepénél jellemző kormányzati konfliktusokat, az EP- és önkormányzati választások egy időpontra esését, valamint a háború és gazdasági válság hatásait. 

A választások másik jelentős tanulsága a baloldal belső polarizációja és új szereplők megjelenése volt. A Tisza Párt megjelenése és sikeres szereplése rámutatott a hagyományos baloldali pártok gyengeségeire. Szánthó Miklós szerint a baloldal egy része elégedetlen volt a régi pártokkal, ami a Tisza Párt sikeréhez vezetett. Ez a frusztráció és elégedetlenség új dinamikákat hozhat a baloldalon belül.  A háború és az azt követő gazdasági válság, mint például az energiaárak növekedése és az infláció, komoly kihívást jelentettek a kormány számára. Az Alapjogokért Központ főigazgatója hangsúlyozta, hogy ezek a tényezők meghatározták a választók mindennapi életét és döntéseit is.  

Karácsony Gergelyről azt írta, hogy leváltása egy hajszálon múlt, és komoly kritikát fogalmazott meg róla. Szerinte 

Karácsony nem méltó a főpolgármesteri tisztségre, és az előző ciklusban se nyújtott megfelelő teljesítményt. 

Borítókép: Szánthó Miklós (Fotó: Gunduz Attila)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.