Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Több apa neveli egyedül a gyermekét

A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez 13 százalék volt.

2024. 06. 15. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit – tájékoztatta az Egyszülős Központ az MTI-t. A 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, ahol hiányzik az egyik szülő. A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13  százalék, azaz 44 ezer apa volt. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az  esetükben.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyermeknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom. Magyarországon a lakosság közel kilenc százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban.

Budapesten két helyen, Pesten és Budán működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek. Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahol hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt években a központok több mint hetvenféle szolgáltatásukkal több mint harmincezer egyszülős családot értek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.