Agresszív, gyanús alakok vették birtokba a XI. kerület főbb tereit

A helyieket rendszeresen zaklató, feltehetően alkoholos és egyéb szerek befolyása alatt álló emberek jelenleg szabadon garázdálkodhatnak Újbudán.

2024. 07. 19. 20:18
20220613_Hajlektalan_ 4938_MK_MP

20220613 BudapestHajléktalanok a hetedik kerületeben          Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

20220613 Budapest
Hajléktalanok a hetedik kerületeben          
Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol
Fotó: Máté Krisztián
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környéket rettegésben tartó, gyakran illuminált állapotban lévő hajléktalanok keserítik meg az újbudaiak életét, akik már sokszor értesítették az önkormányzatot a tarthatatlan állapotokról. A Metropol értesülései szerint azonban a baloldali városvezetés a közelmúltig még csak válaszra sem méltatta őket. 

A lap szerint Újbuda központi részét már akkor ellepték a hajléktalanok, amikor Karácsony Gergely nekifogott a Blaha Lujza tér átépítésének. A téren héderelő ellátatlan hajléktalanok, illetve különböző függőségekkel küzdő személyek áttelepültek a XI. kerületbe. 

Egyre brutálisabb brigád jött ide. Amikor a férjem egyszer rájuk szólt, akkor az egyik megindult felé, a férjemnek rendőrt kellett hívnia. A járókelők zaklatásán túl erőszakosan bekopogtatnak a pirosnál álló autók ablakán, benyitogatnak az üzletekbe, bemennek a lépcsőházakba, az udvarokba

– mondta el a Metropolnak Réka, majd hozzátette, az önkormányzat csak azt követően válaszolt a hajléktalanokkal kapcsolatos megkeresésére, hogy a sajtó bevonásával kezdett fenyegetőzni. 

A terület önkormányzati képviselője, Kreitler-Sas Máté a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, alapvetően a rendfenntartás a rendőrség dolga, az önkormányzat pedig nem tud bűncselekmények esetén fellépni, a randalírozók ellen, a közterület-felügyelők pedig csak tettenérés esetén tudnak intézkedéseket foganatosítani. 

Ha valaki kihívja a közterület-felügyeletet egy ilyen esetben, akkor biztos vagyok benne, hogy rövidesen valamilyen intézkedésre sor fog kerülni, azonban sajnálatos módon egyre többször alakul ki az a helyzet, hogy a közrend megzavarására alkalmas cselekedetek szemtanúi nem a hatóságokat értesítik, hanem egy Facebook-csoportban posztolnak az esetről

– jelentette ki az önkormányzati képviselő, majd hozzátette, az önkormányzat továbbra is vizsgálja, hogy milyen módszerekkel lehetne a környéken lakókat zavaró módon viselkedő, illuminált állapotban lévő személyeket kiszorítani a kerületből. 

Napi szintű beszédtéma a városvezetésben is, hogy milyen megoldást lehetne találni a kialakult helyzetre. Ugyanakkor az intézkedést megnehezíti, hogy mind a Móricz Zsigmond körtér, a Fehérvár úti piac, a Feneketlen-tó körül található parkok, illetve a Kosztolányi Dezső tér is a főváros tulajdonában és kezelésében áll

– jelentette ki a politikus, majd elmondta, a Fehérvári úti vásárpiac előtti terület fenntartását nemrég sikerült átvenni a fővárosi önkormányzattól. A területet most a XI. kerületi önkormányzat 90 millió forintból fogja felújítani. 

A Fehérvári úti piac előtt egyes hajléktalanok korábban fényes nappal fetrengtek, félmeztelenül járkáltak és végezték el a szükségleteiket. Éppen ezért hoztunk egy határozatot, és engedélyeztettük a fővárossal, hogy a területet saját kezelésbe vehessük. Hasonló a helyzet a Feneketlen-tó környékén is, ahol jelenleg hivatalosan a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának kellene intézkednie, és fenntartania a rendet

– emelte ki Kreitler, aki szerint a helyzetre tartós megoldást az hozna, hogyha sokkal erősebb rendőri jelenlét lenne a kérdéses közterületeken. Emellett a politikus kifejtette, támogatja, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet ismét tartson közös járőrözéseket kerületszerte. 

Borítókép: Hajléktalanok a VII. kerületeben (Fotó: Metropol/ Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.