Egy európai országban bevezették a hatnapos munkahetet

Hatnapos munkahetet vezettek be bizonyos vállalatok számára július elejétől Görögországban. A legnagyobb ellenzéki párt, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szerint az intézkedés szégyent hoz az országra.

Forrás: MTI2024. 07. 09. 19:31
A11I0844

20210723 szigetszentmarton bisztro etterem pizzeria havran zolta

20210723 Szigetszentmárton Bisztró étterem és pizzériafotó: Havran Zoltán HZMagyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voula Kehaíja, a Sziriza szóvivője a Szkai TV-ben úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják a kormány lépését, amely szerintük nevetség tárgyává teszi Görögországot külföldön.

A hatnapos munkahetet csak bizonyos vállalatok számára vezették be, elsősorban olyan munkahelyeken, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés.

Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő néhány napja a Facebookon arról írt, hogy az intézkedés „csak nagyon kis számú” vállalatot érint, alapvetően ötnapos munkahétben dolgoznak a görögök, a hatodik munkanap csak „különleges körülmények” között alkalmazható.

Az Új Demokrácia görög kormánypárt szerint az idegenforgalomban és a vendéglátásban már egyébként is bevett gyakorlatnak számító hatnapos munkahét bevezetésével a feketefoglalkoztatás ellen akarnak küzdeni. Az intézkedésnek köszönhetően a munkavállalók legkevesebb 40 százalékkal magasabb munkabért kapnak a hatodik munkanapért.

Az Eurostat adatai szerint az európai átlaghoz képest a görögöknek már így is hosszabb a heti munkaidejük: tavaly az Európai Unióban Görögországban volt a leghosszabb a munkahét, átlagosan 39,8 óra. A görögök termelékenysége viszont elmarad az uniós átlagtól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.