Idén is engednek szennyvizet a római-parti strandolókra, figyelje a jelzéseket

Az elmúlt évek viszontagságai után az óbudai önkormányzat azt ígéri, hogy megadja a megfelelő tájékoztatást, fertőzés esetén lezárja a római-parti dunai szabadstrandot. Nagyobb esőzések után fekáliával szennyezett záporvizet enged ki a Fővárosi Csatornázási Művek a békásmegyeri szivattyútelepről. A sodorvonal érinti a Római-parti Plázst is, így az esőzések után a fürdőzők fokozott körültekintésére van szükség a fertőzések elkerülése végett.

2024. 07. 12. 11:10
Fotó: MTVA/Branstetter Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a biztonságos, fürdőzésre alkalmas vízminőségi értéket bármikor meghaladják a számok, jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve a fürdőhelyet azonnal lezárjuk, és csak akkor nyitjuk újra, ha a mérőszámok alapján garantálható a megfelelő vízminőség – ígéri az óbudai önkormányzat a római-parti dunai stranddal kapcsolatban. 

A Magyar Nemzet kérdésére a helyhatóság azt is elmondta: a látogatók tájékoztatása folyamatos, a vízminőség-ellenőrzés eredményét tartalmazó jegyzőkönyvek formájában, melyek elérhetők az önkormányzat honlapján. 

Amióta megnyitott a római-parti szabadstrand, észrevétlenül, időközönként szennyvizet enged ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) által üzemeltetett békásmegyeri szivattyútelepről. Az óbudai önkormányzat lapunk kérdésére közölte, hogy a meglévő, érvényes vízjogi létesítési és vízjogi üzemeltetési engedély birtokában, a jogszabályoknak megfelelően üzemel. A kiengedés szabályos, ám ez így megy hosszú évek óta, időközben nyitották meg a Római-parti Plázst, azaz a strandot létesítették a szennyvíz folyásának az útjába.

 Az elmúlt években a nagy esőzések utáni kiengedésekről csak utólag lehetett értesülni, amikor a FCSM közölte a kiengedések adatait. A fürdőzők nem értesültek arról, hogy mikor vonult le a szennyvíz a part mentén.

A III. kerületi önkormányzat megjegyzi: az FCSM Zrt. és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően került kialakításra az eljárásrend. Amennyiben a szivattyútelepre hirtelen érkező záporvizek elvezetéséhez a gravitációs hegyivízzsilip nyitása szükséges, azaz a gravitációs parti kiömlő üzembe helyezése várható vagy a Római-parton lévő két automata átemelőtelep üzeme szükségessé válik, illetve a sodorvonali és a záporoldali szivattyúk bekapcsolási szintjének elérése előtt – a szivattyúk indítását megelőzően – az FCSM jelzést ad.

– A jelzést követően – illetve a fürdési idény teljes időtartama alatt – az üzemeltetést végző munkatársak folyamatosan monitorozzák a kijelölt fürdőhely területét, továbbá az önkormányzat akkreditált laborral végezteti a folyamatos vízminőség-ellenőrzést, amelynek része a mintavétel és a helyszíni szemle is – tájékoztatott az önkormányzat.

Mint ismert: tavaly nyáron egy magánszemély kétszer kérte ki közérdekű adatigénylésben a Fővárosi Csatornázási Művektől azt az adatsort, hogy hányszor engedtek ki szennyvizet a békásmegyeri szivattyútelepről. 

A FCSM adatai szerint tavaly a teljes nyári időszakban, június 1. és szeptember 3. között összesen 23 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába a Római-parton. 

Ebből tizenegyszer strandszezonban, egyenesen a Római-part mellett csorgott le a szennyezett víz. Kiss László baloldali polgármester erről tavaly nem adott tájékoztatást a lakóknak, mindössze egyszer egy hétre lezárták a strandot teljesen más okokra hivatkozva. Akkor a Duna magas vízállása miatt nem lehetett fürödni. Ez egybevágott azzal, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek közlése szerint augusztus 1-jén, 3-án, 4-én és 8-án az esőzések miatt sorra engedték a Dunába a fekáliával szennyezett vizet. 

Az önkormányzat erről nem adott tájékoztatást a fürdőzőknek, és néhány napos lezárás után újra megnyitották a strandot.

Az Óbudai Hírek online helyi lap azt valószínűsítette, hogy az E. coli baktérium mennyisége volt olyan magas a sorozatos szennyvízleeresztések után a Dunának ezen a szakaszán, hogy jobbnak látták bezárni az önkormányzat által fenntartott strandot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.