Esőzés után jobb elkerülni a Római-parti plázst, szennyvíz kerülhet a Dunába

Megnyílt a Római-parti plázs a fürdőzők előtt, ám nem tudni, hogy a nyár folyamán lesz-e figyelmeztetés a Dunába ömlő szennyvíz miatt. Most még kánikula és szárazság van, ám egy kiadós esőzés után a békásmegyeri szivattyútelepről egyenesen a strand felett, figyelmeztetés nélkül engedik ki a szennyvizet, amely a tájékozatlan fürdőzőkre zúdul. A korábbi években hallgatott a kiengedésekről az óbudai önkormányzat.

2024. 07. 09. 22:14
Budapest, 2021. június 5.
Pihenõ emberek a Duna folyó melett, a Római parton. A Római-part az Újpesti vasúti hídtól (Aranyhegyi-patak torkolata) északra, Budapest határáig terjed (Barát-patak torkolata) terjed. A Duna-part és a Királyok útja - Nánási út közötti területet nevezik Római-partnak. A rendszerváltást követõen az itt lévõ vállalati üdülõket és a hozzájuk tartozó csónakházakat a vállalatokkal együtt privatizálták.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Branstetter Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szigorú ellenőrzések szerint minden készen áll a szezonnyitóra: fürdésre alkalmas vízminőség várja a strandolókat a III. kerület különleges és egyedülálló dunai szabadstrandján. A tervek szerint idén június 28. és augusztus 20. között tart nyitva a plázs. A vízminőséget mindennap ellenőrzik” – írta a fővárosi Én Budapestem oldal a strandot beharangozó cikkében. Minden évben az óbudai önkormányzat azt kommunikálja, hogy a vízminőség kiváló, ám a valóság ezzel szemben az, hogy igyekeztek eltitkolni, hogy esetenként szennyvíz került a strand vizébe.

Tavaly nyáron egy magánszemély kétszer kérte ki közérdekű adatigénylésben a Fővárosi Csatornázási Művektől azt az adatsort, hogy hányszor engedtek ki szennyvizet a békásmegyeri szivattyútelepről.

Lapunk felkereste az óbudai önkormányzatot, hogy megtudjuk, idén lesz-e hangsúlyosabb figyelmeztetés vagy időszakos fürdéstilalom. A kérdéseinkre válasz nem érkezett.

Mint korábban beszámoltunk, nyilvánosságra kerültek a Fővárosi Csatornázási Művek adatai, amelyek szerint tavaly a teljes nyári időszakban, június 1. és szeptember 3. között

összesen 23 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába a Római-parton. Ebből tizenegyszer strandszezonban, egyenesen a Római-part mellett csorgott le a szennyezett víz.

Kiss László baloldali polgármester erről nem adott tájékoztatást a lakóknak, mindössze egyszer egy hétre lezárták a strandot teljesen más okokra hivatkozva. Akkor a Duna magas vízállása miatt nem lehetett fürödni. Ez egybevágott azzal, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek közlése szerint augusztus 1-jén, 3-án, 4-én és 8-án az esőzések miatt sorra engedték a Dunába a fekáliával szennyezett vizet. Az önkormányzat erről nem adott tájékoztatást a fürdőzőknek, és néhány napos lezárás után újra megnyitották a strandot.

Az Óbudai Hírek online helyi lap azt valószínűsítette, hogy az E. coli baktérium mennyisége volt olyan magas a sorozatos szennyvízleeresztések után a Dunának ezen a szakaszán, hogy jobbnak látták bezárni az önkormányzat által fenntartott strandot.

Mint ismert, közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza. Csapadékmentes időben semmilyen szennyeződés nem kerül a Dunába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.