Itt vannak a legmenőbb szabadstrandok a főváros környékén

Nem kell a nyári melegben a Balatonig menni.

2024. 07. 09. 21:24
Budapest, 2022. június 3.
A SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton 2022. június 3-án. A mintegy 300 millió forintos beruházással készült strandon tavaly 3 ezer látogatót fogadtak, a jegybevételek 6 millió forintot tettek ki. Ez Budapest egyetlen olyan homokos strandja, ahol a Dunában lehet fürödni, ahol a vízminõséget rendszeresen ellenõrzik, a fürdõzõk biztonságát úszómester és vízimentõ szolgálja.
MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem akarunk súlyos összegeket otthagyni egy-egy budapesti strandbelépőért, akkor érdemes szétnézni a szabadvízi lehetőségek között is. Budapest környékén ugyanis szabadstrandok és tavak is vannak, ahol lehet fürdeni, mindössze egy-két ezer forintért – írja a Metropol.

A nyár bármennyire is csodálatos évszak, a folyamatos kánikula megterheli a szervezetet. Ezért is menekül mindenki a fővárosból vízpartra hétvégén, hiszen nincs is jobb program, mint a családdal lubickolni egyet. A lap összegyűjtötte az öt legjobb Budapest környéki szabadstrandot és szabadvízi fürdőhelyet, ahol teljesen ingyen vagy csupán egy-két ezer forintért lehet fürdőzni.

Budapest szerencsés abból a helyzetből, hogy vízparton fekszik, így nem kell messzire menni, hogy olyan helyet találjunk, ahol bemehetünk a Dunába. Ilyen például a gödi szabadstrand, ahol 300 méteren mehetünk be a hűsítő folyóba, teljesen ingyen.

A parton játszótér, mosdó, öltöző és éttermek is szolgálják a kényelmet. Szinte ugyanez mondható el a dunakeszi szabadstrandról is, ami nincs is messze Gödtől, így akár egy nap alatt ellátogathatunk mindkét helyre. Az ingyenes strandon elvonulhatunk a budapesti nyüzsgés elől, és a természet közelében hűsölhetünk. És itt még nem ér véget a lista: ha inkább a Duna túlpartja esik közelebb, akkor irány a szentendrei Postás strand, ahol homokos parton szaladhatunk be a kellemes hőmérsékletű vízbe.

Ha valaki nem szeret a Dunában fürödni, de olcsóbban szeretne hűsölni, érdemes autóba ülni és szétnézni a környező településeken.

Alig egyórányi autóútra ugyanis fantasztikus szabadvízi strandok várják a fürdeni vágyókat, tiszta vízzel és gyönyörű környezettel. Az egyik ilyen a Dorogi-tó, ahová nemcsak az Esztergom környékiek járnak szívesen hűsölni, de sokan érkeznek a fővárosból is.

Ha még ennél is közelebb szeretnénk maradni Budapesthez, akkor ideális helyszín lehet a délegyházi tavak IV-es számú tava, ahol a Nomád parton pihenhetünk és fürödhetünk, csupán 27 kilométerre a fővárostól. A tiszta és igényes part túloldalán ráadásul lakatlan szigetek várják a látogatókat, ahol a tömegektől elvonulva lehet fürdőzni. 

Ha nem okoz gondot kicsit többet utazni, Nógrád vármegyéig meg sem érdemes állni. Az M2-es autópályán egy órán belül elérjük a palóc tájegység gyöngyszemét, a Bánki-tavat, ahol kiépített strand várja a látogatókat. A tavat szinte teljesen körbe lehet sétálni, de a strandon kívül horgászstégekre is le lehet telepedni, hogy gyönyörködjünk a nógrádi erdők és a tó tökéletes összképében.

 

Az életét és a bírságot is kockáztatja, aki illegális fürdőzésbe kezd

A Budapesten és környékén található számtalan fürdési lehetőség ellenére az emberek gyakran a tilosban merészkednek a Dunába. Pedig számos eset bizonyítja, hogy az életükkel játszanak: a Duna kiszámíthatatlan, egy váratlan sodrás bármikor elviheti a gyanútlan fürdőzőt.

A Metropol végigjárta a Duna fővárosi szakaszát, ahol

számtalan helyen sokan továbbra is az életüket kockáztatva csobbannak a folyóba,

figyelmen kívül hagyva, hogy a Duna erős sodrású, veszélyes folyó, ami váratlan meglepetéseket tartogat a vizébe merészkedőknek.

A Duna fővárosi szakaszán június 28-tól egészen augusztus 20-ig ingyenesen lehet megmártózni a római-parti plázson. Hatalmas előnye a tilosban fürdőzéssel szemben, hogy itt folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget. Megnyitását a partszakasz felmérése, valamint szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok előzték meg.

A Dunában fürdőzésnek ugyanis szigorú szabályai vannak. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a partszakaszt és figyelmezteti a tilosban fürdőzőket, de mindenhol nem lehet jelen. A balesetek jelentős része viszont megelőzhető volna, ha betartjuk a szabályokat, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

Ha valakit rajtakapnak, hogy tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el,

és ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Borítókép: A SHO Beach a Kopaszi gáton (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.