Itt a vége az önkényes balatoni partlezárásnak, minden stégkaput elbontanak

Ha van engedélye a tulajdonosnak a stégek maradhatnak, de lezárni tilos őket.

2024. 07. 15. 22:48
Zivatarfelhők a Balatonnál (Fotó: MTI/Varga György)
Illusztráció Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat balatoni stégbejárót szabadítottak meg lezárt kapuiktól főleg a tó déli partján, a vízügy határozott fellépésének köszönhetően.

A legtöbben már maguk szerelték le a stégkapuikat, miután megkapták a felszólító levelet, azonban a kaputartó rudak, lécek a helyükön maradtak.

A civilek segíthetik a kevés munkaerővel és forrással rendelkező vízügy munkáját azzal, hogy szemmel tartják ne kerüljenek vissza a szabálytalan kapuk a közterületekről tóba vezető bejáróstégekre.

A nyár elején a vízügy illegális építmények eltávolításába kezdett a Balaton keleti partjain, aminek köszönhetően látványosan kulturáltabbá vált a kőgát Balatonfűzfő és Balatonkenese között. Június utolsó hetében pedig felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint öt napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg borsosabb áron, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani.

A Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak hosszú éveken, sőt évtizedeken át. Az ilyen bejáróstégek lezárása főként a déli parton vált divattá.

Az Aquamagazin.hu információi szerint a vízügy adott türelmi időt annak, aki kért. Továbbra is akad még néhány ellenálló, akiknél a vízügy teszi meg a szükséges lépéseket. Olyan is akadt, aki az utolsó pillanatig kivárt, hátha csak ijesztgetésről van szó, de az esetek túlnyomó többségében az érintettek maguk nyitották meg az eddig lezárt stégeiket.

Korábban a Balaton keleti része volt soron, várhatóan most, a déli part után a nyugati partok következnek. Első körben a szabálytalan kapukat kell lebontani, de a bejárások alkalmával nem kerülik el a hatóságok figyelmét a szabálytalanul létesített stégek sem – írta a Hirbalaton.hu.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.