Leadták első lövéseiket az új magyar Leopard harckocsik + videó

„Belőtték” a fiatal tankokat.

Forrás: honvedelem.hu2024. 07. 11. 14:52
Leopárd harckocsi, lövészet, Magyar Honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lőttek először az új Leopard harckocsik és azok frissen képzett kezelőszemélyzete – számolt be honlapján a honvédség. Nagy Norbert őrnagy, az MH Klapka György 1. páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. harckocsizászlóaljának parancsnokhelyettese elmondta, hogy hamarosan megérkezik Németországból Tatára mind a 44 Leopard, miközben egyre több magyar katona szerez szakmai felkészítést az eszközhöz.

Forrás: Honvédelem.hu

A Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsi első lövéseit hajtották végre, katonai szaknyelven belőtték a „fiatal” eszközöket, ami kulcsfontosságú feladat a későbbi használat szempontjából.

– Először a Leopard 2A7HU ágyújának technikai ellenőrző lövészetét hajtjuk végre. Ilyenkor biztonsági okokból senki nem tartózkodik a tankban, hanem külső pontról, távirányítóval sütjük el az ágyút. Amikor meggyőződünk arról, hogy az eszköz rendeltetésszerűen működik, következik a belövés, immár szigorúan egy fővel a fedélzeten, hiszen még egy ilyen 70 tonnás gép irányzékát is módosíthatja, ha többen ülnek benne – foglalta össze a napi feladatot Nagy Norbert őrnagy.

Forrás: Honvédelem.hu

Kiemelte, minden gránát különböző, változik a szórásuk, ezért típusonként állítják be az ágyút. – Később így pontosan tudunk lőni az adott gránáttal, illetve a Leopardon elhelyezett meteorológiai szenzor és a számítógép segítségével korrigáljuk a belövésen szerzett adatokat – mondta, majd kifejtette: a harckocsi dőlési szöge és a lövés röppályája, továbbá az időjárási viszonyok, a földrajzi környezet, például a hőmérséklet, a páratartalom és a tengerszint feletti magasság ugyanis mind befolyásoló tényezők, amik módosítják a lövés adatait.

Borítókép: A Magyar Honvédség Leopard harckocsija (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.