Megkezdődtek az idei Kékszalag programjai

Csütörtökön reggel rajtol a Balatont megkerülő vitorlásverseny.

2024. 07. 13. 21:41
Balatonfüred, 2023. július 6.
Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny mezõnye a rajt elõtt Balatonfüred közelében 2023. július 6-án.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat – írja a Veszprém Vármegyei Hírportál. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án, csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programokkal várja az érdeklődőket a Kékszalag fesztivál.

A Fehér Szalag vitorlásverseny indulóinak a tó keleti medencéjét kellett megkerülniük, sokan közülük a Kékszalag főpróbájaként tekintenek erre a viadalra. Azok az érdeklődők pedig, akik szombat reggel kisétáltak a füredi mólóra, akár rajtnéző „próbát” is tarthattak, hiszen ugyanúgy a móló előtti vízterületről vágott neki a mezőny a Fehér Szalagnak, mint majd néhány nappal később a Kékszalag hajói.

Vasárnap, július 14-én délelőtt rendezik a Kékszalag „kisöccsét”, a Kékpántlikát. Idén már 17. alkalommal rendezik meg a a gyerekeknek és fiataloknak szóló kishajós versenyt.

Szintén vasárnap köszöntik a párizsi olimpián induló két magyar vitorlázót, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt az utánpótláskorú versenyzők, valamint a sportág vezetői.

A jövő hét közepétől már valóban a Kékszalagé lesz a főszerep a fesztiválon. Szerdán főként a nevezéssel és az utolsó simítások elvégzésével foglalkoznak majd a résztvevők, miközben a nyitó sajtótájékoztatón minden fontos részletről és újdonságról értesülhet a közvélemény, hogy aztán csütörtök reggel 9 órától már valóban minden az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról szóljon.

A balatonfüredi rajt után a szokásos útvonalon, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kell megkerülniük a tavat és visszajutniuk a 48 órás limitidőn belül a füredi célba. A leggyorsabb hajók nemcsak egymással csatáznak majd, hanem Józsa Márton kormányos és az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tavaly felállított 5 óra 3 perc 56 másodperces pályacsúcsával is.

Pénteken délután rendezik az Audi Speed Challenge gyorsasági verseny. A leggyorsabb katamaránok és egytestűek küzdelmét szinte testközelből nézheti mindenki, aki kilátogat a füredi mólóhoz.

A 48 órás limitidő szombat reggel 9-kor lejár, és hivatalosan is véget ér az 56. Raiffeisen Kékszalag Nagydíj.

Este hattól az ünnepélyes díjkiosztó a kategóriák legjobbjaival, majd a füredi Utcabál zárja a 2024-es Kékszalag Fesztivál programját.

A Kékszalag-nagydíjat ebben az évben is elejétől a végéig közvetíti online felületein a Magyar Vitorlásszövetség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.