A világ legszebb városai közé választották Budapestet

Különleges szempont szerint állították össze a rangsort.

2024. 08. 15. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetedik helyet szerezte meg Budapest a világ tíz legszebb városa között, ha a fővárosokat nézzük, akkor pedig a negyedik lett – számolt be a Metropol. Az Egyesült Királyság Online Mortgage Advisor webhelye idén sem hétköznapi nézőpont alapján állította fel a világ legszebb városainak rangsorát. A britek toplistája az alapján készült, hogy

az adott városban hány olyan épület található, amely megfelel az „aranymetszésnek”.

Ez azt jelenti, hogy az épületek kiegyensúlyozott és harmonikus összképet alkotnak a természet szépségeivel. Eszerint a világ tíz legszebb városa közül kilenc Európában található. Meglepetés viszont, hogy Bordeaux megelőzte Párizst, és hogy a britek által összeállított rangsorban egyetlen város sem szerepel a szigetországból.

 

Olaszország tarolt a dobogón

Az első helyet Velence szerezte meg. Az olasz város ide-oda kanyargó csatornarendszerével és eklektikus építészetével tarolt. A rangsor összeállítói szerint

a velencei épületek több mint 83 százaléka felel meg az aranymetszésnek.

Innen nézve már nem is annyira meglepő, hogy az évről évre mintegy ötmillió turistát vonzó város idén már idegenforgalmi adót vetett ki az oda látogatókra.

Az aranymetszés terén elért 82 százalékos eredményével Olaszországba került az ezüstérem is: Róma lett a győztes a fővárosok „különversenyében”. Róma mögött Barcelona fért még fel a dobogóra: a katalán város mindössze egy százalékponttal ért el gyengébb eredményt az örök városnál. A negyedik helyet egy újabb főváros, Prága szerezte meg, míg a britek szerint az ötödik legszebb város New York lett, ami az egyetlen Európán kívüli az első tízben.

 

Budapest az élbolyban

Építészeti szempontból Budapest a hetedik helyen végzett, a magyar fővárost a görögországi főváros, Athén előzte meg a hatodik helyen. Ez egyben azt is jelenti, hogy

Budapest a fővárosok versenyében az előkelő negyedik helyet mondhatja magáénak, ami világviszonylatban kifejezetten jó eredmény.

Magyarország fővárosa a szomszédos Ausztria fővárosát, Bécset előzte meg, amely a nyolcadik lett. A kilencedik pozícióban Bordeaux található, ami nagy meglepetés, ha azt nézzük, hogy jobb helyen zárt, mint a francia főváros, Párizs, amelynek csak a 12. hely jutott ebben az összevetésben. A legjobb tízbe Milánó került még be, vagyis az olaszok három várossal is képviseltetik magukat a világ legszebbjei között.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.