Az Ukrajnából menekült gyermekek iskolakezdését is segíti az UNICEF

Az iskolakezdéshez segítségre és támogató társadalmi közegre van szükségük a Magyarországra menekült ukrajnai gyermekeknek – közölte az UNICEF. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Gyermekalapja a figyelemfelhívás részeként fotómontázsokból álló kiállítást rendezett Budapesten, a Városháza parkban.

Forrás: MTI2024. 08. 12. 19:33
Karnok Csaba
tanterem
Illusztráció Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNICEF közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy kevesebb mint egy hónap múlva megkezdődik a tanítás a magyarországi iskolákban, és több ezer olyan diák is iskolapadba ül, aki ezt a hazájában, a háború sújtotta Ukrajnában nem vagy csak korlátozottan tudná megtenni. 

Az ukrajnai gyerekek több mint fele kényszerült otthona elhagyására, és belső menekültként az országhatárokon belül vagy menekültként külföldön él – írták.

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon jelenleg több mint hatvanezer menekült vagy menekült helyzetben levő ukrán állampolgár tartózkodik, többségük nő vagy gyermek.
Az UNICEF regionális ukrán menekültprogramjának magyarországi irodája és helyi partnere, a Magyar Református Szeretetszolgálat 2022 óta dolgozik azon, hogy megkönnyítse a menekültek és a helyi hátrányos helyzetű gyerekek hozzáférését az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz, illetve segítse a háborús területekről érkező, sok esetben traumatizált gyermekek pszichés sebeinek gyógyulását.

A Virágok és tankok: művészeti alkotások az Ukrajnában dúló háború árnyékában című kiállítás olyan fotómontázsokat vonultat fel, amelyek Ukrajnában, háborús övezetben készült képekből és a fegyveres harcok elől menekülő gyermekek által, többségében rajzterápiás foglalkozásokon született rajzokból állnak.

Az augusztus 21-ig látogatható kiállításhoz a Fővárosi Önkormányzat, az UNICEF hivatalos helyi partnere biztosított helyszínt és támogatást.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.