Bakondi György: Az Európai Uniónak meg kellene térítenie a határőrizeti költségeket

Az EU szerint viszont be kell engedni mindenkit, aki a zöldhatáron érkezik.

Forrás: MTI2024. 08. 31. 21:07
Röszke, 2023. június 6. Rendőrök a magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzárnál Röszke közelében 2023. június 6-án. Befejeződött a déli határzár megerősítése és kibővítése. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 800 milliárd forintot költött a határőrizeti rendszer kialakítására, s mivel ebből az Európai Unió egy fillért sem finanszírozott, indokolt, hogy a költségek megtérítésére pert indítsunk – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György hozzátette, Magyarország határőrizeti tevékenysége nemcsak a magyar embereket védelmezi, oltalmazza, hanem az Európai Unió belső határával rendelkező országok polgárait is. Rámutatott, hogy a határvédelem kérdésében a magyar kormány álláspontja tíz éve szilárd és eltökélt.

Mi azt mondjuk, hogy csak az léphet be, aki politikai menedékjogot kapott. Illegálisan, okmányok nélkül, a zöldhatáron nem lehet belépni

– fogalmazott.

Hozzátette, a bevándorlást az Európai Unió úgy közelíti meg, hogy be kell engedni mindenkit, majd aki nem kaphat politikai menedékjogot, azt ki kell utasítani, de egyrészt okmányok nélkül nem állapítható meg a személyazonosságuk, másrészt kérdéses a kiutasítás hatékonysága, mert levélben közlik az érintettel, hogy el kell hagynia az országot. Bakondi György kérdésre válaszolva elmondta, az eddig kiépített határőrizeti rendszer hatástalanítását jelentené annak elfogadása, hogy az összes európai uniós migrációs kérelem negyedét Magyarországon kellene benyújtani.

Ennek az lenne a hatása, amit 2015-ben megtapasztaltunk. Az utcákon gyalogló gyanús külsejű emberek, akik rajtunk keresztül próbálnak Nyugat-Európába jutni

– tette hozzá. 

Emlékeztetett, a kormány álláspontjának megszületése előtt megkérdezték a magyar embereket, és pártszimpátiától függetlenül a válaszadók 98 százaléka elutasította az illegális migránsok beengedését. Bakondi György tájékoztatása szerint az elmúlt egy hónapban 13 százalékkal több migráns érkezett a görög szigetekre. A magyar–szerb határon is növekedés tapasztalható, már naponta 30 és 70 között van az elfogott határsértők száma.

Úgy vélte, még érvényesül a szerb rendőri akció terelő hatása, de a végtelenségig nem lehet erre erőket lekötni, és akkor újra  visszatelepülnek az embercsempészek, akik korábban a magyar határon tevékenykedtek.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.