Holnaptól megint elrendelték a hőségriadót

Érdemes odafigyelni, mert a meleg sok egészségügyi problémát okozhat.

2024. 08. 23. 13:46
Budapest, 2022. július 20.
Járókelõk hûsölnek egy párásítónál a harmadfokú hõségriadó alatt a Néprajzi Múzeumnál 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján augusztus 24. (szombat) 00.00 órától 2024. augusztus 30. (péntek) 24.00 óráig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tartósan meleg időszak életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb.

A magas hőmérséklet miatt kialakuló tünetek kezelésénél a legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás. A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van rossz hatással.

A túlzott meleg fokozza a szív munkáját, ami megterheli a szervezetet. A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. Mindez a véralvadás valószínűségét megnöveli, és fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák is. A meleg csökkenti a vérnyomást, és vérnyomás-ingadozást is okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

Ha ezeknek a tüneteknek valamelyikét tapasztalja, illetve ha a pulzus minden ok nélkül napokon keresztül szapora, akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni.

A magas hőmérséklet és a légszennyezés kombinált hatása különösen a légúti betegségek kialakulására és lefolyására van hatással. Nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, ezért ilyenkor súlyosbodnak a hörgőgyulladással járó betegségek, beleértve az asztmát is.

A forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozott óvatossággal kell lenniük. Esetükben különösen fontos a kellő mennyiségű folyadék bevitele, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. 

A folyadéknak szénhidrát-, koffein- és alkoholmentesnek kell lennie,

mert ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt megemelhetik a vércukorszintet. Ilyenkor fontos a vércukorszintet gyakrabban ellenőrizni.

A gyermekeket és házi kedvenceket néhány percre sem szabad a parkoló autóban hagyni.

Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzoltókat naponta harminc–hatvan szabadban keletkező tűzhöz riasztják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.