Még néhol eshet, de a jövő hét végére beköszönt a szárazság és a közel 40 fok

Bár ismét visszatér a hőség, a hajnalok frissítőek lesznek.

Forrás: HungaroMet2024. 08. 04. 17:13
Budapest, 2020. szeptember 23.
Érdekes fényjátékot képeznek a Rákóczi híd fölött, a felhõk között átsütõ napsugarak.
MTVA/Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap további részében többfelé felhők fogják zavarni a napsütést, amik miatt – főleg az ország nyugati felén – számíthatunk záporra, zivatarra. Hétfőn még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, majd csökken a csapadék esélye, és visszatér a jellemzően napos idő gomoly- és fátyolfelhőkkel. A hét közepétől ismét melegedés kezdődik: a hőmérséklet csúcsértéke a hét végére ismét 30 Celsius-fok felett alakul, de a hajnalok frissítőek lesznek – közölte a HungaroMet.

Vasárnap délután és este a nyugat felől érkező szakadozottabb frontális felhőzet mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja a napsütést. Főleg az ország nyugati felén szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül, a zivatarokat erős, esetleg viharos széllökések is kísérhetik. 

Késő estére többnyire 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Bár éjszakára a záporok, zivatarok nagy része lecseng, változatlanul kisebb-nagyobb felhőtömbök vonulnak északnyugatról délkelet felé, de az éjszaka második felében akár összefüggőbb, fokozatosan vastagodó frontális felhőzet is elérheti az északnyugati, északi tájakat, amelyből néhol újra előfordulhat záporeső. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, majd hajnaltól az Észak-Dunántúlon ismét egyre többfelé élénkülni kezd az északnyugati szél. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

A jövő hét időjárása

Hétfőn a vastagabb frontális felhőzet délkelet felé halad, emellett gomolyfelhők is képződnek, ennek ellenére az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap. Szórványosan – nagyobb eséllyel és számban az északkeleti, valamint a délnyugati, nyugati tájakon – valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél, zivatarok környezetében átmeneti viharos széllökés sem kizárt. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul,

a tartósabban felhős vidékeken ennél akár több fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden a napsütést főként a Dunától keletre zavarhatják gomolyfelhők. Száraz idő lesz, legfeljebb keleten alakulhat ki egy-egy zápor. Az északi szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 8 és 17, délután 25 és 30 fok között valószínű.

Szerdán napos időre lehet készülni, kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadék nem valószínű, és a légmozgás is gyenge vagy mérsékelt lesz. A minimum 10-18, a maximum-hőmérséklet 27-33 fok között alakul.
Csütörtökön gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést és helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A hajnali 12-21 fokról délutánra 29-36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken napos időre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, de legfeljebb egy-egy zápor fordul elő. Sokfelé megélénkül az északnyugati, északi szél. Hajnalban 13-22, a délutáni órákban 29-36 fok valószínű.

Szombaton nagyrészt derült, illetve gyengén felhős, napos, száraz idő lesz, többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 13-22 fokról 31-37 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap derült vagy gyengén felhős idő ígérkezik csapadék nélkül, többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban 13-22, délután 32-38 fok valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.