Missziós körúton vett rész a Honvéd Vezérkar főnöke

A vezérkari delegációt vezető Böröndi Gábor Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is állománygyűlést tartott.

Forrás: Magyar Honvédség2024. 08. 18. 10:28
Missziós körúton a Honvéd Vezérkar főnöke
Forrás: Magyar Honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban Bosznia-Hercegovinába és Koszovóba látogatott Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Művelettervező és Irányító Központ parancsnoka és Kaszab Zoltán MH vezénylő zászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa – közölte a Magyar Honvédség.

A vezérkari delegáció a Magyar Honvédség Airbus H145M helikopterével érkezett Szarajevóba, ahol Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea művelet parancsnoka fogadta őket. Az EUFOR első magyar parancsnoka tájékoztatta a küldöttséget Bosznia-Hercegovina aktuális biztonsági helyzetéről és az EUFOR kiváló együttműködéséről a helyi katonai és rendvédelmi szervekkel, valamint a politikai és diplomáciai vezetőkkel. 

Sticz László az elkövetkező időszak kihívásait és feladatait, többek között az október elején esedékes helyi önkormányzati választásokat, a hamarosan kezdődő Quick Response gyakorlatot és a misszió fennállásának huszadik évfordulójához kapcsolódó teendőket is ismertette a delegációval.

 

Missziós körúton a Honvéd Vezérkar főnöke
Fotó: Magyar Honvédség

A magyar parancsnoki év kapcsán a Magyar Honvédség kiemelt létszámmal vesz részt a nyugat-balkáni EU-misszióban,

a Quick Response gyakorlaton pedig a Bosznia-Hercegovinában települt magyar kontingens mellett a honi készenléti erők egy manőverszázada, valamint a Koszovóban állomásozó, magyar katonákkal feltöltött KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTRBN) egyik százada is részt vesz.

A látogatás egyik fontos elemeként a Honvéd Vezérkar főnöke feladatszabó állománygyűlést tartott az EUFOR és a NATO szarajevói parancsnokságán szolgáló katonáknak, amelyben hangsúlyozta, 

az EUFOR magyar parancsnoki éve óriási lehetőség és felelősség is egyben, sikere annak résztvevőin, az EUFOR-ban szolgáló magyar katonákon és civileken áll.

Missziós körúton a Honvéd Vezérkar főnöke
Fotó: Magyar Honvédség

A vezérkari delegáció Bosznia-Hercegovina után Koszovóban folytatta missziós körútját. Böröndi Gábor vezérezredes először Özkan Ulutas vezérőrnaggyal, a KFOR parancsnokával találkozott Camp Film Cityben. 

A KFOR parancsnoka méltatta az MH KFOR tevékenységét és kifejezte elismerését Magyarország hozzájárulásáért a KFOR erőfeszítéseihez és a régió stabilitásához.

Ezután a Novo Seló-i táborban szolgálatot teljesítő magyar kontingens katonáinak tartott feladatszabó állománygyűlést a Honvéd Vezérkar főnöke. Az állománygyűléseken a misszióban szolgáló katonák részletes tájékoztatást kaptak az új jogszabályi környezettel kapcsolatos változásokról is.

Borítókép: A delegáció látogatása (Forrás: Magyar Honvédség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.