Mutatjuk, milyen könyveket olvas nyáron Orbán Viktor

Magyarország miniszterelnöke négy könyvet választott ki az ajánlott kötetek közül.

2024. 08. 04. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Végre itt a nyár, tudunk olvasni. Mindig kérek javaslatokat” – mondja TikTokra feltöltött videójában Orbán Viktor, mielőtt kinyitna egy könyvekkel teli dobozt. Elsőként a Rubikon Intézet Polgárháborúk – Az eszmékben élő történelem című kötete akad Orbán Viktor kezébe, amelyet rögtön félre is tesz, mondván, „Nem készülünk polgárháborúra, ennek nem vesszük hasznát”. Ezt követően Mező Gábor A kultúra megszállása című műve elolvasását mérlegeli a miniszterelnök, és jut arra a következtetésre, hogy 

Azt már átéltük. Jobban tudjuk, mint a szerző.

Orvos-Tóth Noémi nagy sikerű Örökölt sors című, transzgenerációs traumákkal szembesítő és önismereti témájú könyvéhez ér, s úgy fogalmaz, ez pszichologizálás, ezt hagyjuk a végére. Szőcs Géza Összegyűjtött verseit ugyan kiválónak tartja, de „az ilyesmit csak otthon tudja jól olvasni az ember”, ezért a nyári kikapcsolódáshoz nem hasznos. Mindazonáltal megjegyzi, hogy a koronavírus-járványban meghalt szerző a magyar politika legnagyobb vesztesége az elmúlt tíz-egynéhány évben. 

Ő tudta volna megírni a magyar jobboldal történetét, ami a mi közös történetünk lett volna, de ezt elvitte magával a sírba 

– jegyzi meg, majd Houellebecq Megsemmisülni című könyvével folytatja a sort, amelyet azonban barátságtalanul vastagnak látva félretett. David Goodhart Harc a méltóságért és a státuszért című kötete, amelyet a miniszterelnök „bonyolult, de lehet, hogy használható” címkével lát el, és helyez elsőként az elolvasandó művek közé.  Lánczi András könyvéhez érve a címét fel sem olvasva, az elolvasandó stócba pakolva csak annyit mond: „Mindegy, mert Lánczit mindig olvasni kell”. Karikó Katalin Áttörések című kötetét, amelyet „mégiscsak magyar” kijelentéssel a jobb oldali halomba pakol. 

Amit Orbán Viktor végül a nyári kikapcsolódása idején olvas, az 

  • Samuel Gregg: Értelem, hit és a nyugati civilizációért folytatott küzdelem című kötete, 
  • Karikó Katalin: Áttörések című műve,
  • Lánczi András: A sikeres nemzetek tíz szabálya című munkája és 
  • David Goodhart: Harc a méltóságért és a státuszért című kötete. 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Zoltan Fischer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.