Történelmi lépcső épül újjá

Újabb elemét jelentették be a Nemzeti Hauszmann Programnak.

2024. 08. 07. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdtük visszaépíteni a nyugati kerteken áthaladó Ybl-lépcsőt, amelyen majd újra könnyedén le lehet jutni a megújuló Szent György térről a Palota útra. A történelmi környezetbe illeszkedő, több szakaszból álló lépcső alsó szakaszával hamarosan elkészülünk – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségimédia-oldalán . 

Az újjászülető egykarú lépcső a József főhercegi palota déli határvonalánál indul és több pihenő, valamint fordulópont közbeiktatásával vezet le a nyugati várlejtőn. Az Ybl-lépcső a Lovarda út torkolatánál éri el a Palota utat, ahonnan a lépcsősor megmaradt eredeti szakaszán keresztül elérhető az Alagút utca, valamint a Krisztina tér is.

A lépcső tartószerkezetét a legmodernebb technikai elvárások szerint, a fellelt korabeli fotók figyelembevételével építik újjá. Megjelenése, anyaghasználata, külső burkolatai megegyeznek az eredeti állapottal, amely illeszkedik az Ybl-támfal klinkertégla és süttői mészkő burkolataihoz.

A lépcső elnevezését a Budavári Palotanegyedet nyugati oldalról övező, Ybl Miklós által tervezett támfalról kapta, amelynek északi részén alakították ki még a XIX. század második felében. A várfal mellett húzódó lejárat a II. világháborúban megsérült, és bár sérülései nem voltak jelentősek, a kommunista időkben minden indoklás nélkül elbontották.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.