Amikor a Duna felülkerekedik a pártpolitikán: mindenki összefogott a Római-partért + galéria

„Vannak itt olyanok, akikkel szimpatizálok, olyanok is, akikkel nem, de most közös a cél” – jelentette ki lapunknak egy helyi lakos, aki a Római-parton segített önkéntesként az áradás elleni védekezésben. Bár a lakók elkeseredettek, mert a kerület nem támogatja őket a védekezésben, viszont a Fidesz helyi képviselőinek segítségével sikerült megvásárolniuk maguknak az árvíz ellen szükséges eszközöket. Hiába nem nyújtott segítő kezet a baloldali önkormányzat, a kormánypártokkal együttműködve több ellenzéki párt is csatlakozott a munkához, félretéve a politikai ellentéteket.

2024. 09. 17. 18:46
római part, Duna, árvíz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenhol homokzsákok, munkagépek, serényen dolgozó helyiek és önkéntesek – így néz ki jelenleg a Római-part a Losonc utcánál. Mintegy százötven ember dolgozik folyamatosan, hogy megfékezze a Duna áradását, az általános iskolás gyerekektől kezdve egészen az idős korúakig. Azok a Losonz utcai lakosok pedig, akik nem a parton vannak, házaikat, kapuikat erősítik a közelgő víz ellen.

Forrás: Facebook

Egy helyi család gerendákkal és vízálló fóliával próbálja védeni házát a folyótól. Van okuk az aggodalomra, ugyanis már van tapasztalatuk arról, mire is képes a kiáradó Duna. Felidézték, a 2013-as árvíz idején még csak félig volt kész a házuk, amikor jött az áradás: a félkész ingatlanban bokáig ért víz. 

– Tönkrement a szigetelés, a padlófűtés, ami miatt fel kellett törni az alsó szinten végig a betont. Nagyjából 200 négyzetmétert újraszigetelni, kiszárítani és utána újrabetonozni az egészet 

– mondták.

Forrás: Facebook

A vízparton dolgozók változatos hátterét jól mutatja, hogy az építőipari munkás együtt lapátolja a jogásszal együtt zsákba a homokot, amelyet aztán egy lelkész tett a helyére. Utóbbi Vojtilla Tímea, aki lapunknak elmondta: ő már a 2013-as árvíz idején is kint dolgozott a hároméves kislányával, aki immár 14 évesen pakolja a homokzsákokat. 

– Aki itt lakik a parton, kicsit meg van ijedve. Ugyanakkor azt is látom, hogy reménykeltő az a csodálatos összefogás, amit láthatunk

– mesélt a dolgozók között kialakult légkörről a lelkész, majd hozzátette: számos párt és szervezet képviseli magát a munkások között, de nem érzékelhető ellentét, ugyanis – mint fogalmazott – ténylegesen csak az számít, hogy „magyarok vagyunk”.

Forrás: Facebook

– Vannak itt olyanok, akikkel szimpatizálok, olyanok is, akikkel nem, de most közös a cél – erősítette meg a lelkész vélekedését egy másik önkéntes, aki édesapja házát jött védeni az árvíztől. Mint mondta, rengeteg ember fogott össze védekezni a kiáradás ellen, „nem csak egy-két ember lézeng a parton”.

 

A baloldali vezetésű kerület cserben hagyta a helyieket

– A Losonc utca és környékén az itt élők mindig is megszervezték maguknak az ingatlanjaiknak a védelmét, és ehhez a korábbi időszakban az önkormányzat is adott segítséget – emlékeztette lapunkat Bús Balázs. A kerület egykori fideszes polgármestere felidézte: 2013-ban, amikor kormánypárti vezetés volt a kerületben, az önkormányzat segített az itt élőknek. 

– Most ez a segítség, ez nem valósult meg, ezért a helyi Fidesz képviselői a saját fizetésüket ajánlották fel, és jóformán ebből a forrásból tudjuk azt, hogy ezt a védekezést most itt meg lehet valósítani, meg persze az itt élőknek a hozzájárulásából

– fogalmazott a politikus.

Mint mondta, az emberek nagyon elkeseredettek, hogy az önkormányzattól nem kapják meg azt a segítséget, amit joggal várnak el egy ilyen helyzetben. – De ehhez képest nagyon jó azt látni, hogy milyen sokan fontosnak érzik a segítséget: különböző pártok egy nagyon szép együttműködésben próbálják a helyieket segíteni – tette hozzá.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az előrejelzések szerint nehéz napok elébe nézünk: az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása szerint a következő néhány napban a Duna vízállása több városban is eléri a kritikus, vagyis a harmadik fokot meghaladó szintet. A legutóbbi árvízinfó szerint már közel 400 kilométer hosszan dolgoznak a gátaknál, a legkritikusabb helyzet Pilismaróton lehet. A Duna vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett, Rajkánál 193 centimétert. A szakemberek a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre, Budapesten péntek éjszakára várják. 

 

 

Borítókép: Dolgozó önkéntesek a Római-parton (Forrás: Facebook) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.