Holnaptól a nagyközönség előtt is megnyílik a World Press Photo kiállítás

Huszonnégy országból harmincegy fotográfus képeit mutatja be az idei World Press Photo kiállítás, amely ma este nyílt meg Budapesten, a Biodómban. A 67. alkalommal megrendezett kiállítás az elmúlt év legjobb fotóriporter- és dokumentumfotózását mutatja be.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 20:07
World Press Photo
A World Press Photo kiállítás egy részlete Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

World Press Photo minden évben kiemelt kulturális esemény Budapesten, amely több ezer látogatót vonz hangsúlyozta Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete a kiállítás megnyitóján.

World Press Photo
A World Press Photo kiállítás az elmúlt év legjobb sajtófotóit mutatja be. Fotó: Kurucz Árpád

A World Press Photo kiállítás arra ösztönöz, hogy lépjünk ki a hírciklusból

Joumana el Zein Khoury, a World Press Photo Foundation igazgatója elmondta, hogy Budapest immár negyvennyolc éve ad otthont a tárlatnak. Kiemelte, hogy idén harmincegy fotográfust díjaztak a World Press Photo pályázaton.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a fotók a valóságról üzennek nekünk, amit nem lehet letagadni. – A jövővel kapcsolatos kihívásokat meg kell ismernünk és meg kell ismertetnünk a jövő generációjával ahhoz, hogy a jövőt uralni tudjuk tette hozzá.

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője elmondta, hogy az idei kísérőtárlaton a 15 éves On the Spot magyar dokumentumfilm-sorozat alkotói, Cseke Eszter és S. Takács András által készített képek és videók láthatók.

A kiállítás szeptember 20. és október 27. között mindennap (hétfőn) is látogatható lesz.

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket független zsűri választott ki. A kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. Abban hisznek, hogy a pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetek elősegítik a kölcsönös megértést a világban.

3851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel, melyek a következők: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.