Már dobogón a mieink, ismét hős lett a csapat Benjáminja

Három döntetlen mellett a negyedik táblán Gledura Benjámin nyert, a magyar férficsapat így győzte le 2,5-1,5-re Örményországot a budapesti sakkolimpia 8. fordulójában. Mivel India robog tovább, ezúttal Iránt gázolta el, a siker azt jelenti, hogy Magyarszág feljött a dobogóra. Adott a feladat: a hátra lévő három fordulóban már csak ezt a pozíciót kell megőrizni. Női csapatunk 2,5-1,5-re kikapott Ukrajnától.

2024. 09. 19. 19:40
Gledura Benjámin
Gledura Benjámin a magyar csapatból egyedüliként az összes eddig mérkőzésen játszott Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ács Péter úgy döntött, hogy ismét Berkes Ferencet pihenteti. Berkes szerdán négy órán át kiválóan sakkozott litván ellenfelével szemben, ám elég volt egyetlen pontatlanság, s döntetlenre rontotta a nyert állását. A szövetségi kapitány úgy ítélhette meg, hogy Berkest megviselte ez a játszma. Örményország ellen tehát a Rapport Richárd, Lékó Péter, Szanan Szjugirov, Gledura Benjámin négyessel állt ki a magyar csapat.

Lékó sötéttel hozta a kötelezőt, a megnyitásban gond nélkül kiegyenlített, s viszonylag gyorsan döntetlenre is adta a játszmát. Annak már kevésbé örültünk, hogy világossal Szjugirov sem tudott előnyt csiholni, ez a parti is remibe torkollott. Rapport mintha az örmények ellen is kivárásra játszott volna. Volt élet az állásban, a világossal játszó magyar nagymesternek futópárja révén talán jobb esélyi voltak, a 31. lépésben mégis döntetlenre adta a mérkőzést.

Érthetően. Ekkor ugyanis már lehetett látni, hogy Gledura Benjámin nyerésre áll. A mieink legfiatalabb játékosa, tehát kétszeresen Benjáminja az örmények ellen is vállalta a bonyodalmakat, s jól csapott le az ellenfele hibájára, aki a 45. lépésben fel is adta a kilátástalan küzdelmet.

A magyar válogatottból egyedüliként Gledura Benjámin mind a nyolc eddigi mérkőzésen játszott és ezeken öt és fél pontot szerzett.

A magyar válogatott tehát ötödszörre is 2,5-1,5-re nyert, de ki bánja a minimális különbséget, a csapatgyőzelemért járó két pont a legfontosabb. A mieink a sikernek köszönhetően feljöttek a dobogóra, miután az éllovas India 3,5-0,5-re kiütötte a forduló előtt második Iránt.

Még három forduló van hátra, izgalmasnak ígérkezik a hajrá. A magyar csapat még belefuthat az első kiemelt Egyesült Államokba, de a többi rivális ellen nincs félnivalója.

 

Sakkolimpia, 8. forduló, a magyar csapatok eredményei:

Nyílt verseny:

Magyarország–Örményország 2,5-1,5
Rapport Richárd (2715 Élő-pont)-Haik Martiroszjan (2667) döntetlen
Sant Szargszjan (2649)-Lékó Péter (2666) döntetlen
Szjugirov Szanan (2644)-Gabriel Szargisszian (2646) döntetlen
Robert Hovhanniszjan (2629)-Gledura Benjámin (2628) 0-1
Magyarország B–Belgium 2-2
Magyarország C–Angola 1,5-2,5

nők:
Magyarország–Ukrajna 1,5-2,5
Magyarország B–Moldova 1,5-2,5
Tunézia–Magyarország C 0-4

Érdekességek Gledura Benjáminról:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.