Kirúgták a bizottság alelnökét, aki szerint az egész rendszer velejéig romlott, korrupt

A döntést 252 képviselő támogatta, immár a külügyi bizottság tagjaként folytatja munkáját.

2024. 09. 19. 20:19
Marjana Bezuhla
Marjana Bezuhla Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada megszavazta Marjana Bezuhla visszahívását a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöki pozíciójából.

Az ukrán parlamentben kirúgták a Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottság alelnökét Fotó: AFP
Az ukrán parlamentben kirúgták a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnökét Fotó: AFP

Előzmények

Bezuhla korábban kilépett a „Nép Szolgája” frakcióból, miután idén februárban kizárták őt a pártból. Ettől függetlenül, mivel egyéni választókerületből jutott be a parlamentbe, továbbra is megtarthatta képviselői mandátumát.

A visszahívását célzó indítványokat már korábban benyújtották a parlamentnek. A kezdeményezők között volt Olekszandr Zavittnyevics, a nemzetbiztonsági bizottság vezetője is. Az indítvány szerint a felmentés oka olyan körülményekkel volt magyarázható, amelyek megakadályozták Bezuhlát feladatai ellátásában.

Bezuhlával kapcsolatos botrányok

Bezuhla többször is botrányba keveredett, főleg manipulatív kijelentései miatt. Vádolták az ukrán katonai vezetés, különösen Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők korábbi főparancsnokának lejáratásával. Többször kritizálta az ukrán hadvezetést, amivel jelentős ellenszenvet váltott ki.

Bezuhla új pozíciója talán enyhítheti az elmúlt időszak feszültségeit, de politikai pályafutása további kihívásokat tartogathat.

Keményen visszaszólt Bezuhla

A képviselőnő Facebook-posztjában részletesen kifejti, miért hagyta el a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságot, és miért csatlakozott a külpolitikai bizottsághoz.

Bezuhla posztjában hangsúlyozza, hogy a bizottságban eltöltött öt év alatt a legtöbb törvénytervezetét ő dolgozta ki, de jelenleg nem látja értelmét a további munkának a bizottságban, mivel szerinte a ukrán hadsereg korrupt és elavult, és nem hajlandó együttműködni a külföldi partnerekkel.

Ezen túl kritizálja a honvédelmi minisztériumot és a vezérkart is, azt állítva, hogy manipulálnak, nem rendelkeznek szakértelemmel. Ezt a helyzetet ő a „szovjet mentalitás” következményének tartja, és szerinte a „korrupt ukrán tábornokok maffiája” a fő akadálya az ukrán hadsereg fejlődésének.

Bezuhla szerint az országnak szüksége van a partnerek támogatására a védelmi rendszer reformjához, hogy a hadsereg modernizálódjon, és hogy a hadsereg képes legyen a háborús tapasztalatokat hatékonyan összegyűjteni és megosztani. 

A bejegyzésében Bezuhla a Nép Szolgája párt által vezetett kormány és a hadsereg vezetését célzó kritikájának összegzéseként a következőket írja:

Adjatok nekünk fegyvereket, és hagyjatok minket békén, a mi rendszerünkben minden tökéletes.

Azonnal hozzáteszi azonban, hogy ez közel sincs így.

„De messze nem tökéletes. Mi több, az ukrán maffia rohadt, zárt, korrupt rendszere teljesen megrekedt a fejlődésben. Összeomlik, és magával rántja az egész országot. És ami a legfontosabb, nem értékeli az emberi életet” – írja bejegyzésében.

Borítókép: Marjana Bezuhla (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.