Bánki Erik: Ki kell vizsgálni az alapvető élelmiszerek áremelését + videó

A kötelező akciózás megszüntetését követően szinte egyidőben a legtöbb üzletlánc megemelte az alapvető élelmiszerek árát, a magyar vásárlók egyes termékek esetén 20-30 vagy akár 40 százalékos emelkedést is tapasztalhattak, a kormány ezért vizsgálatot kezdeményezett.

2024. 09. 12. 12:45
Forrás: Bánki Erik (Fotó: MTI/Mónus Márton)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell vizsgálni, hogy mi áll az összehangolt áremelések hátterében

 – fogalmazott az elmúlt időszakban tapasztalható élelmiszerár-növekedéssel kapcsolatban lapunknak a gazdasági bizottság elnöke. 

Bánki Erik a Magyar Nemzet kérdésére arról beszélt, hogy az utóbbi időszak áremelkedéseire egyelőre a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal sem talál magyarázatot, hiszen amíg a boltok polcain a liszt ára 56 százalékkal emelkedett, addig a búza ára a felére csökkent. De jelentős drágulás tapasztalható például a csirkemell, az étolaj, a tojás, a sertéshús és a kristálycukor esetében is. 

Az emelkedéseket először a GVH által működtetett Árfigyelő jelezte, emiatt kezdeményezte a kormány, hogy együttesen az érintett hatóságokkal vizsgálják ki, hogy mi áll a rekordmértékű árnövekedés hátterében. 

Bánki Erik szerint ha lezárul a vizsgálat, nem zárható ki, hogy a kormány ismét olyan intézkedéseket vezet be, amelyek megakadályozzák az indokolatlan áremelkedéseket. 

A témával részletesen foglalkozik a Hír TV Célpont című műsora pénteken 17.50-től. 

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.