Budapesten nyolc méter felett a Duna, lezárták a Batthyány téri metróállomást + videó

Hamarosan Budapesten is tetőzhet a Duna, amelynek vízszintje már nyolc méter felett van. Ma már lezárták az M2-es metró Batthyány téri állomását. Nagybajcs után ma délelőtt Komáromban, délután pedig Esztergomban várható a tetőzés.

2024. 09. 20. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan Budapesten is tetőzhet a Duna, amelynek vízszintje már nyolc méter felett van, azonban a főváros már készen áll az évtized legnagyobb árvízére. Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában azt mondta, lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó. Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzete nyomon követhető a www.bkk.hu/arviz oldalon. Ahogy azt korábban a BKK már jelezte, szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárták az M2-es metró Batthyány téri állomását. 

Fotó: Csudai Sándor

A vonatok ma már csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.

Mától korlátozták a 19-es és a 41-es villamos közlekedését is a Lánchíd térségében. A 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig. Mindeközben a BKK sűrűbben indítja a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokat, illetve több járat közlekedik az 1-es villamos vonalán is. 

 

Két kapu is védi az országházat

Két árvízvédelmi kapu is védi az Országházat – mondta Horváth Gábor, az Országgyűlés Hivatala gépész művezetője az Országház épületének hivatalos Instagram-oldalán közzétett videóban. A szakember elmondta, hogy a kapuk 2013-ban, a mélygarázzsal és a látogatóközponttal egy időben épültek. Mindkettő vasszerkezetű, az egyik 8,5 méter hosszú, 3,5 méter magas, míg a másik 5,5 méter hosszú és szintén 3,5 méter magas.

Horváth Gábor tájékoztatása szerint a kapukat görgőkön húzták be, majd nekifeszítették egy gumi tömítőszerkezetnek, így nem tud átjutni rajtuk a víz.

A mögöttük lévő másodlagos kapu – egy alumíniumszerkezetű, a Római-partihoz hasonló árvízvédelmi létesítmény – azt szolgálja, hogy ha véletlen beszivárogna a víz, legyen, ami megállítja. Ha ez sem lenne elég, a két kapu közé szivattyúkat is el tudnak helyezni – tette hozzá. A gépész művezető jelezte, hogy a kapukat élesben még nem próbálták, de a tűzoltók már nagy nyomású vízzel tesztelték azokat.

Nagybajcs után ma délelőtt Komáromban, délután pedig Esztergomban várható a tetőzés.

 

Forgalomkorlátozásokra kell készülni

A Duna áradása, illetve a védekezési munkák miatt egyre több helyen kell forgalomkorlátozásokat bevezetni – közölte az Útinform.

Pest vármegyében:

  • A 2-es főút le van zárva, Sződliget előtt a 28-as és a 29-es kilométer között, valamint Vác közelében, a 32-es és a 34-es kilométer között is. A javasolt terelőút az M2-es autóút.
  • A 11-es főúton, Dunabogdány térségében, a 33-as és a 35-ös kilométer között csak a fél útpálya járható.
  • A 12-es főúton, Nagymaroson is nagy erőkkel folyik a védekezés. A 12-es és a 13-as kilométer között csak egy sáv járható. A főút elejét pedig egy 4 kilométeres szakaszon lezárták, a forgalmat észak felé, a 2-es főút irányába terelik.
  • A 1201-es, Szob–Hont összekötő utat, az Ipolydamásd-Letkés közötti szakaszon a 3-as és 8-as kilométer között lezárták.
  • Az 5101-es, Csepel–Ráckeve–Kiskunlacháza összekötő utat, a 22-es és a 30-as kilométer között lezárták.
  • A Szentendrei szigeten a Tahitótfalu–Kisoroszi közötti út egy két km-es szakaszát víz borítja. A 13-as és a 15-ös kilométer közötti szakasz van zárva. Kisoroszit jelenleg közúton nem lehet megközelíteni.
  • A Budakalász-Metro bekötő úton a 0-ás és az 1-es kilométer között is teljes az útzár.
  • A Tahitótfalu–Vác összekötő úton, a 3-as és 4-es kilométer között teljes útzár van.

A fentieken kívül Pest vármegyében a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatók, így

  • a Horány–Dunakeszi komphoz vezető út,
  • a Vác–Sződliget kerékpárút az 1-es és az 5-ös kilométer között,
  • Szentendre közelében a Budapest–Szentendre EV6 kerékpárút a 2-es és a 3-as kilométer között és
  • a Megyeri-híd alatti kerékpárút van lezárva.

Nem használható a Dunakeszi–Horányi komphoz vezető út,

  • a Vác–Tahitótfalu komphoz vezető út is le van zárva,
  • a Szentendre–Szigetmonostori révhez vezető út,
  • a Szigetmonostor–Határcsárdai komphoz vezető út,
  • a Leányfalu–Pócsmegyeri komphoz vezető út,
  • valamint a Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető út is le van zárva.

Szintén Pest vármegyei hír, hogy az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat, egy ötszáz méteres szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható, a határátlépés nem lehetséges. Ott a kerékpárút sem használható.

Komárom-Esztergom vármegyében:

  • A 10-es főúton, Dunaalmás és Almásfüzitő között, a 72-es és a 75-ös kilométer közötti szakaszt lezárták.
  • A 10-es főúton, Süttő és Neszmély között lezárták a 62-es és a 67-es kilométer közötti szakaszt az árvízi helyzet miatt.
  • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Dömösnél a 46-os és a 49-es kilométer között.
  • A 11-es főutat teljes szélességében lezárták Esztergom nyugati határában, a 67-es és a 72-es kilométer között, itt ideiglenes gátat építettek.
  • A 117-es főúton, Esztergom térségében, a 10-es és a 14-es kilométer között ugyancsak 60 kilométer/órás sebességkorlátozást rendeltek el.

Győr-Moson Sopron vármegyében:

  • A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.
  • A 96505-ös jelű kerékpárutat a 3-as és 4-es kilométer között teljes szélességében lezárták Dunaszeg és Ásványráró között.

Bács-Kiskun vármegyében:

  • a Tass hajóállomáshoz vezető út teljes szélességben le van zárva,
  • a Dunaújváros révhez vezető utat lezárták.

Fejér vármegyében:

  • a Szigetújfalu–Ercsi komphoz vezető utat lezárták,
  • a Lórév–Adony komphoz vezető utat is lezárták.

A Dunán levonuló árhullám miatt szükségessé vált a gemenci vadállomány védelme.

A közúti balesetek megelőzése érdekében az alábbi forgalomkorlátozásokra számítsanak:

Bács-Kiskun vármegyében:

  • 60 kilométer/órás sebességkorlátozást rendeltek el az 55-es főúton, Baja és Pörböly között,
  • az 51-es főúton, Baja és az M9-es autóúti csomópont között 60 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben,
  • hasonló forgalomkorlátozást vezetnek be az 51144-es jelű, Baja–Szeremle közötti összekötőúton. A megengedett maximális sebesség ott is 60 kilométer/óra.

Tolna vármegyében, az 55-ös főúton, Baja térségében, a 104-es és a 111-es kilométer között 60 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben.

A Duna vonalán az árvízvédelmi területeken élénk a vadmozgás, így a közutakon közlekedők fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.