Életveszélybe kerültek a katasztrófaturisták a Dunakanyarban + videó

Óriási az összefogás az árvízi helyzetben, megszámolni sem lehet, mennyi segítség érkezik az ország minden pontjáról – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő lapunknak. A Pilis–Dunakanyar térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű az együttműködés a hivatásos szakemberek és a civil önkéntesek között, aminek nagyban köszönhető a védekezés sikeressége. Beszélt arról is, hogy a rendőrség felkészült az árvízhelyzetet kihasználni akaró bűnözőkre, illetve hogy katasztrófaturisták kerültek már életveszélybe a Dunakanyarban.

2024. 09. 21. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút sikeres a védekezés, semmi olyan nem történt, amit ne lehetett volna azonnal orvosolni – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek. Hozzátette: bár Pilismaróton gondot okozott a gát megcsúszása, a katasztrófavédelem és a búvárok segítségével orvosolták. A megerősített gát két helyen rézsűsuvadásban volt, a búvárszolgálat megerősítette ezeket a helyeket, most már rendben vannak – ismertette.

A Pilis–Dunakanyar országgyűlési képviselője felidézte: a védekezést múlt vasárnap kezdték homokzsákolással, aztán körbejárta mind a 17 választókerületi települést. Ezek közül kilenc fekszik a Duna partján, ráadásul a Szentendrei-szigeten található helységeknek két Duna-partjuk van, ezért ott a Kis- és a Nagy-Duna partján is kell védekezni. – Megtettünk mindent, amit meg kellett és lehetett tenni. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki eddig bármilyen módon részt vett az árvízi védekezésben, és még a következő napokban is részt fog venni! – hangsúlyozta.

 

Példaértékű összefogás

Vitályos Eszter óriási összefogást tapasztalt ezekben a napokban.

Megszámolni sem tudom azt a rengeteg felajánlást, ami csak hozzám személyesen érkezett az ország különböző pontjairól

– idézte fel. Baráti társaságok, ismerősök jelentkeztek önkéntesnek, különböző felajánlásokat tettek, most hétvégén is több csapat fog főzni a dunakanyari önkénteseknek és hivatásosoknak egyaránt. Ma a vecsési káposztafesztiválról kaptak négyszáz adag ételfelajánlást, amit délelőtt szállítanak ki. Holnap, azaz vasárnap egy szentendrei vállalkozó vállalta, hogy megebédelteti az árvízi védekezésben dolgozókat. Példaértékű, ami történik – értékelt a kormányszóvivő. 

Hangsúlyozta, rengeteg önkéntes, civil szervezet, a hivatásosok, a vízügyesek, a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség is ott segített, ahol arra a legnagyobb szükség volt. – Úgy gondoljuk, hogy a nehezén túl vagyunk. Nálunk a Dunakanyarban megvolt a tetőzés, elkezdett nagyon lassan apadni a vízszint.

A figyelőszolgálatok és a járőrök azonnal figyelmeztetnek bennünket, ha bármi rendellenességet tapasztalnak a gátak mentén.

Most az a legfontosabb munka, hogy az önkéntesek és a hivatásosok bevonásával járjuk a területet. Ahol szivárgást, átszivárgást vagy buzgárokat tapasztalunk, ott azonnal beavatkozás szükséges, és ezeket a buzgárokat el kell szigetelni – tudatta.

Vitályos Eszter arra is kitért, hogy a hivatásosok és a civil önkéntesek között összehangolt módon zajlik az együttműködés. A településeken a polgármesterek vezetésével működik egy védekező törzs, ahol olyan vízügyes dolgozik, akinek széleskörű műszaki ismeretei vannak, de tagja a csapatnak egy katasztrófavédelmi összekötő is. Ők hárman irányítják a helyi védekezést az önkéntesekkel és a többi hivatásossal együtt.

 

Bűnözők igyekeznek kihasználni az árvízi helyzetet

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy mélységesen elítéli az árvízi helyzetet bűnözésre kihasználó, például a védekezéshez használt eszközöket ellopó bűnözőket.

– Az emberi cselekedetek egyik legmélyebb pontját jelenti, amikor valaki egy veszélyhelyzetben követ el köztörvényes bűncselekményeket.

A rendőrség felkészült ezekre a helyzetekre, minden hivatásos szerv meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket, és el fogja hárítani ezeket a problémákat

– szögezte le Vitályos Eszter.

 

Katasztrófaturistákat is kellett menteni

Mint elmondta, tegnap az is megtörtént a Dunakanyarban, hogy katasztrófaturisták egy kishajóval bementek fotózni a vízzel elöntött területekre, ahol a vízbe borultak, majd egy fába kapaszkodva várták a segítséget. A Pest vármegyei kutató-mentő szolgálat – akiknek Szentendrén van a telephelyük – mentette ki a bajba került embereket. Fontos, hogy akiket érdekel az árvíz, ne olyan helyekre menjenek egy jó fényképet vagy videót készíteni, ahol nagyon aktív vagy éppen árad a Duna, mert azon kívül, hogy a saját testi épségüket veszélyeztetik, a mentést és a védekezést is akadályozhatják – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

Vitályos Eszter a leghatározottabban visszautasított minden egyes árvízi helyzettel kapcsolatos politikai megnyilvánulást, mert ennek nem most van a helye és az ideje, valamint azt is, hogy bárki sértegesse és szándékosan megbántsa a honvédséget, a vízügyeseket vagy a katasztrófavédőket. – Őket a világ számos országába hívják, hogy vegyenek részt az árvízi védekezésben, mert a magyar szakemberek kiválók – emlékeztetett.

Borítókép: Példaértékű összefogás történt az árvízi helyzetben (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.