Kártérítést követelnek a migránsok Salvinitól

Hatalmas kártérítést kértek a palermói bíróságon a civil szervezetek és a migránsok Matteo Salvinitól. A Liga főtitkára belügyminiszterként 19 napig várakoztatta az Open Arms fedélzetén utazó 147 bevándorlót. Az ügyvédek szerint embertelen körülmények között voltak fogva tartva, ami komoly pszichés megterhelést jelentett számukra. Salvini rövid időn belül válaszolt az ellene felhozott vádakra.

2024. 09. 21. 14:52
European Elections Campaign Italy 2024
Vice President and General Secretary of the Lega party, Matteo Salvini, is speaking during his speech on the last day of the European elections campaign in Rome, Italy, on June 6, 2024. (Photo by Tommaso Stefanori/NurPhoto) (Photo by Tommaso Stefanori / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Matteo Salvini Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bonyolódik a Matteo Salvini elleni bírósági per. Nemcsak büntetőjogi, hanem polgári per lefolytatását is kérik a civil szervezetek és az Open Arms fedélzetére vett bevándorlók. A Liga főtitkára ellen túszejtés vádjával indult büntetőjogi eljárás, amiért 2019 augusztusában több hétig nem jelölt ki biztos kikötőt annak a civil hajónak, amelyen 147 bevándorló tartózkodott. A volt belügyminiszterre hat év börtönbüntetés kiszabását kérték a múlt héten a palermói ügyészek. Pénteken kihallgatták az Open Arms-ügyben érintett sértetteket is. 

A civil szervezet és a bevándorlók ügyvédjei arra kérték a bíróságot, hogy a büntetőjogi felelősség mellett ismerje el Matteo Salvini polgári jogi felelősségét is. Az olasz sajtó arról számol be, hogy a sértettek több mint egymillió eurós kártérítést követelnek a Liga főtitkárától. 

A civil hajó fedélzetén utazó egyik bevándorló konkrétan 50 ezer euró kártérítést kért. A sértettek ügyvédjei azzal érveltek, hogy a hajón embertelen körülmények között több héten keresztül fogva tartott személyek pokoli valóságból, a kínzóhelyként ismert líbiai táborokból érkeztek. Ezek után még Olaszországban is várakozniuk kellett. Egy felnőtt kísérő nélkül utazó 17 éves fiúra hivatkoznak, aki 17 napot töltött az Open Arms fedélzetén, mielőtt partra szállhatott volna. A fiút korábban a líbiai táborban érték súlyos kínzások. 

Salvini rövid időn belül válaszolt az ellene felhozott vádakra. 

Nem gondolom, hogy éremmel kellene kitüntetni, de azt sem, hogy hat év börtönt érdemelnék, miközben sem egy gyermekrontóra, sem egy betörőre nem szabnak ki ennyit. És még egymilliós kártérítést is kérnek

– kommentálta a Liga főtitkára a legújabb fejleményeket. A kormányfőhelyettes azt is hozzátette, miniszterként azt tette, ami tennie kellett, ami a kötelessége volt. 

Hozzáfűzte, arra számít, hogy felmentik, hiszen a határvédelem nem számíthat bűncselekménynek, hanem kötelesség. 

A RAI olasz köztelevíziónak adott interjúban péntek este úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy helyesen járt el, amikor 147 személyt több napon keresztül a hajó fedélzetén várakoztatott. 

Apaként is azt diktálja a lelkiismerete, hogy az emberi életeket mind a tengeren, mind a szárazföldön meg kell menteni, de egyetlen törvény sem kényszeríthet arra egy országot, hogy megnyissa határait az illegális bevándorlók előtt, akik idegen felségjelzésű hajókon érkeznek. 

A televíziós műsorban azt is hangsúlyozta, hogy belügyminisztersége egy éve alatt sikerült nullához közeli szintre csökkenteni a Földközi-tengeren keresztül érkezők és a tengerben elhunytak és eltűntek számát. Csak azt tette, amit a jogszabályok megengedtek és amit a választópolgárok kértek tőle. 

A bírósági per október 18-án folytatódik Palermóban, ahol Salvini védőügyvédje szólal fel. Giulia Bongiorno korábban úgy nyilatkozott a sajtónak, bízik az igazságszolgáltatásban, a dokumentumok alapos megvizsgálása után nem tehetnek mást, mint hogy felmentik a volt belügyminisztert. Közben elkezdődött a Liga párt mozgósítása, több mint ezer helyszínen gyűjtik a támogató aláírásokat. 

Matteo Salvini budapesti látogatásáról és az Orbán Viktorral való találkozóról is szólt az olasz újságíróknak. 

Elmondta, hogy mindenben teljes az egyetértés köztük. Mindkettőjüknek egyértelmű elképzelésük van a határvédelemről. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról, valamint Ukrajna békéjéről is szó esett. 

Orbán Viktor ugyanis az az ember, akivel nem csak a háborúról, a fegyverekről és a bombákról lehet beszélni, hanem a békéről is. 

Úgy fogalmazot, baráti szálak fűzik a magyar miniszterelnökhöz. 

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.