Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Az árvízvédelmi feladat olyan, mint egy hadművelet

A katonák ott jelennek meg, ahol szükséges.

2024. 09. 18. 10:30
A Magyar Honvédség is segít az árvízvédelemben.
A Magyar Honvédség is segít az árvízvédelemben Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Átgondolt, terv szerinti feladatokat végeznek a Magyar Honvédség alakulatai – tájékozatott a honvédelmi miniszter az M1 csatornán szerda reggel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy egy időre felfüggesztették a kiképzési feladatokat és a haderőfejlesztést, a katonák a gátakon állnak most helyt.

Ebben a helyzetben semmiképpen sem szabad kapkodni, a honvédség alakulatai mindig ott nyújtanak segítséget a védekezésben, ahol a vízügyes szakemberek tanácsai alapján szükség van a munkájukra. Ott jelenünk meg, ahol szükséges, rugalmasan, az árvízhelyzet változásaihoz alkalmazkodva

 – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki felidézte, 2013-as árvíz tapasztalatai alapján a rendelkezésre álló erők elegendőek lesznek a védekezéshez, ugyanakkor bármikor van lehetőség a tartalék erők bevetésére is.

Akár egy hadművelet

A honvédelmi miniszter elmondta, a Magyar Honvédség többek között légi felderítést is végez, egy esetleges gátszakadásra is felkészültek, de remélik, hogy ekkora baj nem lesz, és meg tudják fogni ezt az árvizet. 

Az önként jelentkező területvédelmi tartalékosokról szólva a tárcavezető elmondta, hogy ők elsősorban a saját lakókörnyezetük, otthonuk megvédésében nyújtanak segítséget, ilyen alakulat többek között a Magyar Honvédség Reviczky László területvédelmi ezrede, amelynek a miniszter őrnagyi rangban maga is tagja.

A Magyar Honvédség egy kicsit úgy fogja fel ezt az árvízvédelmi feladatot, mint egy hadműveletet. 

– ezt már a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, majd kiemelte, hogy most a védművek megerősítése a legfontosabb és ebben a helyzetben a katonák a civilek, önkéntesek által elkészített homokzsákok szükséges helyekre történő elszállításában tudnak a legnagyobb segítséget nyújtani.

Négy helyszínen voltak jelen a katonák éjszaka

A honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a várható vízszint mintegy harminc-negyven centiméterrel a 2013-as nagy árvíz idején mért alatt lehet, de mindenre felkészültek, például egy esetleges gátszakadásra is, amelynek bekövetkezése esetén előkerülhetnek az úgynevezett speciális eszközök, szükség esetén például kétéltű lánctalpas eszközök, helikopterek bevetésére is van lehetőség.

Elmondta, hogy az elmúlt éjszaka folyamán négy helyszínen, Mosonmagyaróváron, Pilismaróton, Vácott és Leányfalun voltak jelen a különböző alakulatokból összeállított ötvenfős munkacsoportjaik és a nap folyamán ez kiegészül Neszmély, Esztergom, Szob, Zebegény, Kismaros, Verőce, Dunabogdány, Szentendre, Budakalász helyszínekkel és ezt szükség esetén bármikor lehet további településekkel bővíteni.

Jelenleg a Magyar Honvédség színe-java jelen van a gátakon – foglalta össze. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.