Jön a Boris ciklon, óriási viharokra figyelmeztetnek hétvégén

Lejtőviharok is kialakulhatnak.

2024. 09. 12. 18:54
Fotó: Pixabay.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől vasárnapig az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször kialakulhat lejtővihar – figyelmeztetett a HungaroMet.

A Boris ciklonhoz a kiadós csapadék mellett az ország nyugati felében többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén. A beáramló hideg levegő és a ciklonban kialakuló igen nagy légnyomáskülönbség keltette szelet egyes helyeken még tovább fogja fokozni az úgynevezett lejtővihar jelensége.

A lejtővihar a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig áramlása tovább gyorsul.

A középpontjával az Alföldön elhelyezkedő erős ciklonok különösen kedveznek a dunántúli hegyek lábánál a jelenség kialakulásához.

Péntektől vasárnapig várhatóan az Alpok lábánál, az északnyugati országrészben, illetve a Dunántúli-középhegység lábánál is többször ki fog alakulni lejtővihar, ami különösen a Balaton felett eredményezhet akár többször is óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó széllökéseket.

 

Ítéletidő várható Ausztriában

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint a következő napokra előrejelzett heves esőzések miatt több vasútvonalon is szünetelhet a vonatforgalom Ausztriában – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a MÁV. Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzanak vonattal Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül.

Az osztrák vasút a nemzetközi utasoknak az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít, így bármelyik járatra érvényes a menetjegy minden Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül közlekedő vonatra.

Azok az utasok, akik szeptember 12-ig vásárolták meg jegyüket a szeptember 13–15. közötti időszakra, szeptember 12. és 18. között használhatják fel a jegyüket. A későbbi utazást tervezőknek a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítik vissza vagy cserélik ki. A fenti időszakban bármelyik Ausztriát érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel, járathoz kötöttség nélkül. Aki másik vonatot választ, új helyjegyet kell váltania, amit díjmenetesen állít ki a vasúttársaság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.