Kiderül, hol élnek legtovább egészségesen az emberek

Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesített.

Forrás: Eurostat2024. 09. 27. 8:55
idős pár
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségesen leélt évek várható számában Magyarország az Európai átlag felett van. Itthon a nők átlagosan majdnem 64 évet élnek le egészségesen, míg az uniós átlag csak a 63 évet közelíti. A férfiak már egy kicsit nehezebb helyzetben vannak. Hazánkban a férfiak átlagosan valamivel több mint 61 évet élnek le egészségesen, míg az Európai átlag 62 év felett van – derült ki az Eurostat 2022-es kutatásából.

A kutatás szerint az EU-ban a nők várható élettartama 83,3 év, míg a várhatóan egészségesen töltött 62.8, ami azt jelenti, hogy egy nő átlagosan az élete 75 százalékát egészségesen éli le. A férfiak tekintetében a várható élettartam 77,9 év – ami 5,4 évvel rövidebb, mint a nőknél –, az egészségesen eltöltött éveik száma pedig 62,4, így a férfiak átlagosan az életük 80 százalékát egészségesen töltik.

Az Európai Unió lakóinak így tehát a várható élettartama 80,6 év, amiből 62,6 évet egészségesen élnek le.

A felmérés szerint a legjobb helyen Málta végzett, itt ugyanis mind a nők, mind a férfiak átlagosan valamivel több mint hetven évig élnek egészségben.

A nők esetében második helyen Bulgária végzett, itt közel 69 évet élnek egészségben. Ugyanennél a nemnél maradva pedig azt láthatjuk, hogy harmadik helyen Szlovénia zárt, ahol a nők 68,5 évet élhetnek egészségben. 

Bár Magyarország éppen kicsúszott az első tízből, még így is az átlag fölött teljesít a nők egészséges várható élettartama terén.

Hazánkban 63,9 év egészséges évre számíthatnak születéskor a nők. A nők szempontjából a legrosszabb hely Dánia volt, ott ugyanis 54,6 év várhatóan az egészségesen eltöltött évek száma.

A férfiak tekintetében a második leghosszabb egészséges életre Svédországban lehet számítani, itt ugyanis 67,5 év az átlag, a harmadik helyre pedig Olaszország ért be, ahol egy férfi várhatóan 67,1 évet él egészségéén. 

A magyar férfiak – bár jobban le vannak maradva, mint a nők – ők is csak épphogy lemaradtak az első tíztől a várhatóan egészségesen töltött évek terén.

Itthon egy férfi várhatóan 61,3 évet él egészségesen. A férfiak szempontjából a legrövidebb várható egészséges életre Lettországban kell számítani, ott ugyanis 53 egészséges évet állapítottak meg a felmérésben.

egészségben leélhető évek száma 2022
Fotó: Eurostat

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.