Forradalmi felfedezés a rákkutatásban

Régóta viták folynak a tejről: vajon egészségtelen vagy épp hasznos a szervezet számára? Egy új japán tanulmány szerint bizonyos tejfehérjék éppen hogy segíthetnek a daganatos sejtek növekedésének visszaszorításában. De mit jelent ez pontosan, és milyen következtetéseket vonhatunk le az egészségünk szempontjából?

2024. 09. 27. 5:33
Illusztráció
Illusztráció Fotó: Connect Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már a kávézókban a rendelések leadásának nem csupán az ital hőmérsékletét vagy az extra cukrot kérik az emberek – az is fontossá vált, hogy milyen tejet kérnek hozzá. A tehéntej az elmúlt években komoly viták középpontjában állt, többen is aggályosnak tartották a feltételezett kockázatait, amelyek egyes rákfajtákkal függhetnek össze. Ám egy friss japán kutatás váratlan felfedezést hozott: a tehéntej bizonyos fehérjéi nemcsak hogy nem járulnak hozzá a rákos sejtek növekedéséhez, hanem egyenesen akadályozhatják azt.

Hiroshi Ohno japán immunológus csapata a Frontiers in Immunology című tudományos folyóiratban tette közzé megállapításait, amelyek szerint a tej állati fehérjéi védő immunreakciót váltanak ki a bélben. Azok a fehérjék, amelyek gyakran allergiás reakciókat okoznak, a kísérletek során bizonyos daganatok növekedésének csökkentéséhez vezettek.

A kutatók kísérletükhöz génhibás laboratóriumi egereket használtak, amelyek szervezete hajlamos a bélrendszeri daganatok kialakulására. Érdekes módon azon egerek esetében, amelyek étrendjébe beépítették ezt a tejből származó fehérjét, kevesebb tumor nőtt a vékonybélben.

Habár az eredmények ígéretesek, további kutatások szükségesek annak megértéséhez, hogy az embereken is hasonló hatások várhatók-e.

A kutatás felveti annak lehetőségét, hogy a tehéntej fogyasztása akár védelmi mechanizmus lehet bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben, de a tudomány eddig nem tudta teljes bizonyossággal megállapítani a kapcsolódó biológiai folyamatokat.

A tanulmány új fényt vet a tej és egészség kapcsolatára, rámutatva a téma összetettségére, valamint a táplálkozás és az immunrendszer közötti bonyolult összefüggésekre. A kutatók szerint talán eljön az idő, amikor a tej nemcsak mint napi kálciumforrás, hanem mint potenciális daganatellenes védelmező is megjelenik a táplálkozástudományban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.