Leányfalun pakolta a homokzsákokat és építette a gátat Navracsics Tibor + videó

Gőzerővel zajlik az árvízi védekezés Leányfalun. A helyi civilek, középiskolások és nyugdíjasok mellett 150 katona dolgozik a településért. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint az összefogás azt bizonyítja, hogy a magyarok nem széthúzó, hanem igenis összetartó emberek.

2024. 09. 17. 16:43
Forrás: Videa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy védelmi pontot kell kialakítani Leányfalun, abból a Kemping utca az egyik legfontosabb, hiszen ott tucatnyi lakóingatlant kell megvédeni. Itt több száz méteren keresztül építik a gátat a homokzsákokból. A település védelmére összesen 150 katonát vezényeltek ki, ők éjjel-nappal váltják egymást. A település egy része minden árvíz idején veszélyben van, így itt már természetes, hogy összefog a falu a bajban. A katonákon kívül iskolások, civil szervezetek és nyugdíjasok is együtt küzdöttek és dolgoztak. Többezernyi homokzsákot kell megtölteni ahhoz, hogy meg lehessen építeni az ingatlanokat védelmező gátat. 

– Vasárnap délután kezdtem a homokzsáktöltést, hétfőn folytattam és csütörtökig maradok is. Jó, hogy ennyire összefogott a falu – mondta a Magyar Nemzetnek egy helyi fiatal férfi.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy harminc centiméterrel lesz az eddig rekord alatt a vízállás, de készülünk – ezt már a település polgármestere mondta. Adorján András kifejtette, nappal is hetvenöt és éjjel is hetvenöt katona dolgozik, rajtuk kívül pedig rengeteg helyi is. 

–A leányfalusiak átérzik egymás gondjait, úgyhogy nagyon sok az önkéntes – mondta a település első embere. Nemcsak helyből, hanem Szentendréről és Budapestről is sokan érkeztek segíteni. A helyszínen dolgozott a helyiekkel együtt a közigazgatási és területfejlesztési miniszter is. Navracsics Tibor szerint meg fogják védeni Leányfalut, az összefogás pedig azt bizonyítja, hogy a magyarok nem széthúzó, hanem igenis összetartó emberek. A tárcavezető reggel fél kilenctől töltötte a homokzsákokat és építette a gátat. 

– Az a vicces, hogy 2013-ban ugyanitt pakoltam ugyanígy a homozsákokat – emlékezett vissza a miniszter. Hozzátette: abban bízik, hogy estére sikerül úgy elkészülni, hogy Leányfalun már ne legyen nagy baj.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.