Nem lehet felhőtlen a pécsi baloldal öröme, a közgyűlésben továbbra is a nemzeti oldal van túlsúlyban

A hétvégi időközi választáson a részvételi számok jócskán elmaradtak a június kilencedikeitől.

2024. 09. 23. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába győzött a jobbikos Fürj Csaba Pécs kertvárosának egyéni választókerületében, a közgyűlésben továbbra sem lesz többségük a nemzeti oldallal szemben. Ahogy a Magyar Nemzet beszámolt róla, vasárnap négy településen, köztük Pécsen tartottak időközi választásokat. Eszerint a baloldalt erősítő jobbikos Fürj Csaba 1180 szavazatot szerezve (58,82 százalék) maradt a képviselő a körzetben, mögötte a legtöbb szavazatot Kővári János kapta, aki ezúttal a Fidesz, a KDNP és egy helyi egyesület jelöltjeként indult (2022-ben az országgyűlési választáson ő volt Mellár Tamás kormánypárti kihívója). A pécsi 15-ös, kertvárosi választókerületben szavazategyenlőség miatt volt szükség időközi voksolásra.

A választáson való részvétel jócskán elmaradt a június kilencedikei számoktól, ugyanis a körzet szavazatra jogosult választópolgáraink mindössze 30,79 százaléka ment el szavazni, a nyári 52,46 százalékhoz képest.

Az erőviszonyok nem változtak

Hiába könyvelt el a kertvárosban sikert Fürj Csaba, a Péterffy Attila polgármester vezette baloldali koalíció tagjai továbbra sem örülhetnek, ugyanis a vasárnapi voksoláson az erőviszonyok érdemben nem változtak, továbbra is a nemzeti oldal van túlsúlyban a pécsi közgyűlésben. Emlékezetes, a júniusi választáson az elmúlt ciklusban a várost irányító baloldali koalíció elvesztette a többséget, a polgármesterrel együtt mindössze kilenc mandátumot, míg a Fidesz–ÖPE–KDNP szövetség 11 képviselői helyet szerzett meg, ez az állás most módosul 10-11-re.

A közgyűlésbe két helyi civil egyesület, a Kutyapárt és a Mi Hazánk is bejuttatott 1-1 képviselőt, ennek a négy politikusnak a helyezkedése döntő lehet abban, hogy kik irányítják Pécset a következő öt évben. 

Borítókép: A pécsi Városháza a Széchenyi téren (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.