Orbán Balázs: Matolcsy Györgynek nem szakmai vitája, hanem személyes problémája van

A jegybankelnök éles kritikával illette a kormány gazdaságpolitikai döntéseit. A kormányfő politikai igazgatója válaszolt, és rámutatott, Matolcsy mandátumának jövő márciusi lejártával ezek a konfliktusok megszűnnek majd.

2024. 09. 05. 21:24
Orbán Balázs (Fotó: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartották a 62. Közgazdász-vándorgyűlést, ahol Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kemény kormánykritikát fogalmazott meg. – Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van 2021-től – húzta alá a jegybankelnök, de arról is beszélt: „a jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett, fogalmazták meg korábban többen, és ebből gáz lett”. Matolcsy György szerint teljes gazdasági fordulatra van szükség.

Orbán Balázs a Mandinernek reagált Matolcsy György éles kritikájára. „A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel.

Ez a személyes ellentét feloldhatatlannak látszik.

Az ellentét sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk” – fogalmazott a kormányfő politikai igazgatója.

„A dolog tartalmi részéről:

Magyarország kormánya továbbra sem adja fel azt a célját, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen.

Az életminőség ugyanis összetett kérdés: azt szeretnénk, hogy nálunk legyen az egyik legjobb a közbiztonság, ne legyenek mindennaposak a terrortámadások, ne a migránsok uralják a köztereket, ki akarunk maradni a háborúból és a geopolitikai blokkosodásból, családbarát országot akarunk kiépíteni magunk körül, és ki akarjuk tolni a határokon kívülre a genderideológiát, miközben a magyar kulturális életet soha nem látott mértékben fellendítjük.”

Orbán Balázs aláhúzta: „Azt szeretnénk, hogy a fiatalok és családosok az életkezdéshez sehol máshol nem látott segítséget kapjanak, a magyar gazdaság a régiós élbolyban maradva növekedjen, a magyar vállalkozások pedig tovább gyarapodjanak. „Olyan országot szeretnénk, ahol mindenkinek van munkája, tisztes jövedelme, otthona és megtakarítása. Szép, tiszta, rendezett, magabíró országot szeretnénk, Magyarországot meg akarjuk őrizni a béke és a biztonság szigetének, egy oázisnak a liberális nihil közepén. Ilyen hely Európában sajnos egyre kevesebb van. 2030-ra még kevesebb lesz. Mi szeretnénk lenni az egyik kivétel. Ezt a célt pedig nem feladni kell, hanem mindennap keményen dolgozni érte.

Reméljük, hogy az új jegybankelnök majd ismét partner lesz benne!

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.