Óriási beruházás indul a jövő hónapban

Az októberi alapkőletétel után nagyon hamar megkezdik a munkálatokat Mohácson.

2024. 09. 12. 23:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben, az alapkőletételt követően szinte rögtön megkezdődnek a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó úthálózat építésének előkészületei – tudta meg a Baranya vármegyei hírportál. A lap értesülései szerint az évből október után még hátralévő két hónapban a felvonulási területek, a logisztikai központok kialakítását kezdik el, ahol az építkezéshez szükséges gépeket, anyagokat tárolják majd. A munkálatok első szakaszai jövő tavasztól várhatók, elsőként az 57-es főút kétsávosításával a szajki autópálya-csomóponttól Mohácsig, ami 2026-ban készülhet el. A teljes beruházás befejezése 2028 végére várható.

 

Gigantikus beruházás veszi kezdetét

Ahogy a Magyar Nemzet beszámolt róla, a kormány 389,3 milliárd forintot biztosít 2024–2031 között a mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat megépítésére. Ebben az esztendőben kétmilliárd, jövőre ötvenmilliárd, 2026-ban százmilliárd, 2027-ben nyolcvanmilliárd, míg 2028-ban száztízmilliárd forint áll majd rendelkezésre, a további összegek pedig 2029-ben.

Az utómunkálatokra, az engedélyeztetésekre és egyéb kiadásokra a beruházás befejezését követő két évben száz-száz millió forint érkezik a központi költségvetésből. Az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése. A munkák mindenütt lényegében egyszerre kezdődnek meg, a teljes befejezésre pedig a szerződés aláírásától számított ötven hónapja lesz a megbízást elnyerő cégnek.

 

Borítókép: A híd látványterve (Forrás: Magyar Építők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.