Rétvári Bence: Minden idők legnagyobb léptékű béremelése zajlik a pedagógusoknál

A kormány azt szeretné, hogy jövőre már 800 ezer forint felett legyen a pedagógusok bére, és el szeretnének jutni oda, hogy minél több pedagógus keressen egymillió forint fölött – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy négy év alatt összesen több mint 93 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, tehát csaknem duplájára nő. Hozzátette: a béremeléssel, a teljesítménybérezéssel pályán tudjuk tartani a tanárokat, és a pedagóguspálya népszerűsége is nőtt.

Forrás: MTI2024. 09. 04. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy parlamenti ciklus alatt mintegy duplájára emelkedik a pedagógusok jövedelme, és ez olyan léptékű béremelés, amilyen még nem volt korábban Magyarországon – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felidézte, január elsejétől 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövő évtől pedig várhatóan újabb 21 százalékkal emelkedik majd. A megelőző két évben 10-10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek átlagosan.

Ez azt jelenti, hogy négy év alatt összesen több mint 93 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, tehát közel duplájára nő a magyar pedagógusok jövedelme egy ciklus, azaz négy év alatt

 – magyarázta.

Mint mondta, a béremelési folyamat részben hazai, részben európai uniós finanszírozásból történik: 2030-ig körülbelül nyolc százaléka valósul meg uniós forrásból, és körülbelül 92 százaléka hazai forrásból. Megjegyezte, az uniós forrás abban segít, hogy hamarabb tud elindulni a béremelés. Hangsúlyozta: 

a kormány azért emeli a pedagógusok bérét, mert fontosnak tartja, hogy elismerjék őket mind társadalmilag, morálisan, mind pedig anyagilag is.

A pedagógusok bére alacsonyabb volt, mint amilyen a társadalmi fontosságuk, hasznosságuk, ezért volt fontos minden idők legnagyobb léptékű pedagógusbér-emelését elindítani – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Kiemelte azt is, hogy az Országgyűlés által elfogadott, az új pedagógus-életpályáról szóló szabályozással ösztönzik a fiatalokat a pedagóguspálya választására, hiszen már fiatalon is magasabb összeget lehet keresni. Példaként említette, hogy 

azoknak a pedagógusoknak, a pedagógus munkát segítőknek, akik olyan településen tanítanak, ahol nagyon magas a hátrányos helyzetűek száma, automatikusan 20 százalékkal magasabb a bérük.

Ez több mint 18 ezer pedagógust és körülbelül 6500 oktatómunkát segítő munkatársat érint, tehát körülbelül 25 ezren kapnak 20 százalékkal magasabb bért azért, mert hátrányos helyzetű településen dolgoznak – mutatott rá.

Rétvári Bence kiemelte azt is, az új teljesítményértékelési rendszer abban is segít, hogy pályán tudja tartani a legjobb képességű pedagógusokat, akik a legtöbbet teszik a diákokért. A rendszer a jövő évi béreket fogja először érezhető mértékben befolyásolni – jegyezte meg. Az államtitkár elmondta: 

idén a pedagógusok átlagos fizetése a tankerületi iskolákban 652 ezer forint környékén alakult.

A terveik szerint a jövő évben 800 ezer forint felett lesz a pedagógusok a bére, és el szeretnének jutni oda, hogy minél több pedagógus keressen egymillió forint fölött. Rétvári Bence azt mondta: 

abban bíznak, hogy 2027-re a pedagógusok átlagbére már egymillió forint környékén alakul majd. Már most 1400 felett van azon pedagógusok száma, akik egymillió forintot keresnek, ők elsősorban iskolaigazgatók.

Az államtitkár rámutatott arra is, hogy a pedagógusbér-emelés hatása látható a felvételi számokban is: húsz évvel ezelőtt körülbelül ötezer fiatalt vettek fel pedagógusképzésre, tíz évvel ezelőtt körülbelül kilencezret, míg az idei évben rekordszámú, mintegy 15 ezer hallgatót vettek fel pedagógusképzésre.

A béremeléssel, a teljesítménybérezéssel pályán tudjuk tartani a tanárokat, és a pedagóguspálya népszerűsége is nőtt – mondta.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt, nyilván a kormányzat bérpolitikája alapvetően jelzi azt is, hogy abban az időszakban mi az, amit kiemelten fontosnak tart, és örömmel látják az elmúlt időszak intézkedéseinek eredményét. Kiemelte, a béremelés azt is biztosíthatja, hogy jóval kevesebben fognak idő előtt a pedagóguspályáról elmenni.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.