Simicskó István: A családokban hiszünk, és nem a migrációban

Ha a kormány olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek bővítik a családtámogatások rendszerét, az számunkra üdvözlendő – fogalmazott Simicskó István a lapunknak adott interjúban. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője elmondta, a parlament ma kezdődő őszi ülésszaka során is kiemelten fognak dolgozni azon, hogy bővüljön a családtámogatási rendszer. A politikus beszélt arról is, hogy az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, az ukrajnai háború kapcsán pedig leszögezte, előbb vagy utóbb kompromisszumos békeszerződést kell kötni.

2024. 09. 30. 5:10
_CZ_7324
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utóbbi évek legnagyobb árhulláma vonult végig Magyarországon. Miként vélekedik hazánk árvízi védekezéséről?

– Magyarország szervezetten és jól védekezett az árvíz ellen. Komoly tapasztalata van a kormánynak és az embereknek is az árvizek kezelésében. A 2013-as rekordmagasságú árvíz megtanított minket a védekezésre. Tizenegy éve 891 centiméterrel tetőzött a Duna Budapesten, de szerencsére most ezt a szintet nem értük el. Az elmúlt években négyszázmilliárd forintot költöttünk a vízügyi fejlesztésekre. Azokon a dunai szakaszokon, amelyeket érint az árvíz, 150 milliárd forint értékű vízügyi beruházás történt, de továbbra is százmilliárd forintnyi fejlesztés van folyamatban, amely nemcsak a védekezést, hanem az öntözést is szolgálja. A mostani árvíz alatt a mobil gátak kiépítése és a töltések elhelyezése mind a szervezettségre utalt. A katasztrófavédelem szakemberei, a polgári védelem dolgozói, a katonák, az önkéntesek és a vízügy munkatársai is kivették a részüket a védekezésből, de jó volt látni a sok önkéntest is a gátakon. Az ország nagy része megmozdult, hogy elhárítsuk a bajt. Hálás köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett az árvíz elleni védekezésben. Én is jártam a Duna több szakaszán, és önkéntesként – saját lapáttal – részt vettem a védekezésben Óbudán, valamint Kismaroson is, ahová 120 adag halászlevet vittünk a katasztrófavédelem szakembereinek és az ott szolgálatot teljesítő katonáknak.

– Mi a véleménye arról, hogy egyesek politikai haszonszerzésre akarták felhasználni az árvízi helyzetet?

– Láttam néhány politikust a töltéseken, akik teljesen új és érintetlen lapátokkal fotózkodtak, majd eltűntek a gátakról. A mai világban a digitális eszközök használata mindennapos, ezért nagyon sokat szelfiztek, hogy milyen hősiesen helytálltak. Szerintem abban lehet versenyezni, hogy ki tett több homokzsákot a töltésekre, ki volt többször ott és ki irányította a védekezést. Helyes, ha a politikusok egyik és másik oldalról önkéntesként részt vesznek a védekezésben. Ahogy Pintér Sándor belügyminiszter fogalmazott, a pártpolitikának azonban a parlamentben a helye, a töltéseken pedig az árvízi védekezésnek. A gátakon nem, de a virtuális térben mentek az üzengetések. 

Láttuk, hogy a Tisza Párt vezetője is politikai haszonszerzés céljából rendszeresen üzengetett a kormánynak. 

A kormány viszont pontosan tudja, hogy mi a feladata, nem kell megmondania senkinek sem, hogy mit kell tennie, komoly rutinja van az árvízi védekezésben.

– Ma kezdődik a parlament őszi ülésszaka. Milyen kiemelt témákkal kíván foglalkozni a következő hónapokban a KDNP?

– A Kereszténydemokrata Néppárt, a KDNP mindig is a családtámogatási rendszer fontosságát hangsúlyozta. A KDNP a családok pártja. Mi a családokban hiszünk, és nem a migrációban. Nekünk ez kulcsfontosságú, hiszen a családok jelentik Magyarország jövőjét. Ha a kormány olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek bővítik a családtámogatások rendszerét, az számunkra üdvözlendő. Az őszi ülés­szak során mi is ezen a területen fogunk hangsúlyosan dolgozni. Jelenleg harminc családpolitikai intézkedéssel 3300 milliárd forint értékben segíti a kormány a családalapítást. Az elmúlt időszakban lehetővé vált a speciális adózók esetében a csok pluszhoz, a babaváró hitelhez és a falusi csokhoz való hozzáférés könnyítése. Emellett két évvel meghosszabbodott a babaváró hitel határideje azon családok esetében, amelyek a 2019 nyarát követő két évben vették fel a hitelt. Hagyományosan a tanévkezdéshez igazodva a szeptemberi családi pótlék, a gyes és a gyed utalása előrehozottan történt. 

Tervben van a gyermekek után járó adókedvezmény mértékének a megkétszerezése 2025-ben, a csed folyósítás megkezdésének lehetősége már a szülés előtt. Ugyancsak a tervek között szerepel a gyermeket vállaló házas hallgatók részére az egyedi tanrend engedélyezése, a kormány által biztosított új otthonfelújítási támogatás bevezetése, valamint ismét igényelhető a bölcsődei elhelyezést segítő támogatás, amely a vidéken élő, munkába visszatérő családok esetében havonta akár ötvenezer forintos segítséget jelenthet. 

Mindezeken túl egyeztetések folynak a szakmunkáshitel bevezetéséről is. Kiállunk a keresztény értékek mellett, erős nemzetállamban gondolkodunk, Brüsszellel pedig a kölcsönös megbecsülés és együttműködés alapján akarunk együttműködni. Messzemenőkig támogatjuk a kormányt, hogy Brüsszelben és máshol is álljon ki a magyar érdekek mellett.

– Még a tavaszi ülésszak során kezdeményezett törvénymódosítást az önkiszolgáló pénztárgépek kapcsán. Várható, hogy erről döntés születik ősszel?

– Egyre több üzletben találkozni azzal a problémával – amit korábban nyugdíjasszervezetek is jeleztek nekünk –, hogy nagyon sok ember torlódik fel az önkiszolgáló pénztáraknál, miközben már nincsen természetes személy által működtetett pénztár. Szükség van arra, hogy a vásárlóknak választási lehetőségük legyen, hogy fizethessenek az automatánál akár készpénzzel, akár kártyával, de pénztárosnak is. Ennek a törvényi hátterét akarjuk megteremteni a következő időszakban, miután megvan a társadalmi támogatottsága. Az is probléma, hogy a foglalkoztatás bővítése helyett az automaták látják el az üzletekben a pénztárosok szerepét. Ezek a multinacionális cégek többségé­ben azért jöttek Magyarországra, mert jelentős adókedvezményekkel élhetnek a foglalkoztatás bővítése fejében, ami kiemelt célja a kormánynak. Ha viszont csak automata pénztárak jelennek meg az üzletekben, megszűnnek a pénztárosmunkahelyek.

– Várhatóan meddig fog tartani az őszi ülésszak?

– Az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn kezdődik, és várhatóan december 20-án, a költségvetés zárószavazásával ér véget.

_CZ_7294
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője  Fotó: Kurucz Árpád

– Mit gondol arról, hogy az EU továbbra is hazánkat bünteti a migrációs politikák miatt?

– Szégyellik és nem merik elismerni, hogy Brüsszelben hibás döntések sorozatán vannak túl. A folyamatok már jó néhány uniós tagállamban visszafordíthatatlanok, hiszen migránstömegek árasztották el ezeket az országokat. Ez kulturális és vallási értelemben alapvető változást hoz az Európai Unió (EU) számos országában, és magával hozza a magatartási normák változását is. A józanság és a bölcsesség fontos tulajdonság kell hogy legyen a döntéshozatal során, ám Brüsszelben ettől távol vannak. Olyan tévútra viszik az európai országokat, amelyek károsak az EU jövőjére nézve. Magyarország a migrációs ítéletben kiszabott bírságokat nem fogja befizetni, elkezdődtek a tárgyalások Ylva Johanssonnal, az unió belügyi főbiztosával, hogy a napi egymillió eurós bírság megszűnjön. 

A magyar emberek egy népszavazáson, nemzeti konzultációkon és választásokon egyértelműen kinyilvánították, hogy nem kérnek a migrációból. Ez nagyon határozott és egyértelmű felhatalmazás számunkra. Nekünk ennek mentén kell tárgyalásokat folytatnunk az Európai Bizottsággal. Az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért Magyarország, csatlakozva Hollandiához, mentességet kér a brüsszeli migrációs szabályok alkalmazása alól. Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket megtesszük.

– A migráció mellett a háborúról is változatlan Brüsszel véleménye. Hogyan lehet ebben változást elérni?

– A béke helyett újabb és újabb fegyvereket és pénzügyi támogatást biztosítanak Ukrajnának. Elismerem az ukránok hősies helytállását, de a kezdetektől fogva azt mondtam, hogy Oroszország és Ukrajna nincs egy súlycsoportban, ezért arra kell törekedni, hogy mielőbb tűzszünet és béke legyen, különben egyre rosszabb lesz a helyzet. Aki abban hitt, hogy az oroszok legyőzhetők katonailag, az tévedett. Hiába a rengeteg pénz és fegyver, semmilyen átütő katonai siker nincs. Ez a háború nem tud eldőlni a csatatéren, így a tárgyalóasztalnál kell megoldást találni. Előbb vagy utóbb egy kompromisszumos békeszerződést kell kötni. Nem lehet, hogy emberek ezrei haljanak meg naponta egy értelmetlen konfliktusban. Sajnos Brüsszelben nem azt tapasztalni, hogy a béke felé tesznek lépéseket. Az egyetlen reménysugár az Egyesült Államok elnökválasztása, mivel ha Donald Trump nyeri a választást, akkor nagy lesz az esélye annak, hogy béke legyen Európában. Ha nem így történik, akkor viszont nehéz időszak fog következni.

– Az utóbbi hónapokban két merényletkísérlet is volt Donald Trump ellen, míg korábban Robert Fico szlovák miniszterelnököt akarták meg­gyilkolni. Miért azokat a politikusokat éri támadás, akik a béke oldalán állnak?

– Jól látható, hogy a béke mellett kiálló politikusokat életveszélyes fenyegetések érik. Kis híja volt, hogy nem történt tragédia sem Fico, sem pedig Trump esetében. A legutóbbi merényletkísérlet kapcsán megdöbbentő, hogy Donald Trump három-négyszáz méteres környezetében volt egy olyan személy, akinek a kezében volt egy AK–47-es gépkarabély, ami egy kilométeren belül bárkinek az életét kiolthatja. Nagyon komoly baj lehetett volna, ha az illető használni tudja a fegyvert, de szerencsére a biztonságiak elfogták. 

A politika eljutott arra a szintre, ami a dühöt és az erőszakot szítja az emberekben. Ez nagyon veszélyes tud lenni, mivel amikor az emberek indulatai elszabadulnak, abból komoly bajok lehetnek. 

Emögött mindig vannak olyan felbujtók, akik átalakítják a politikai közbeszédet, és a stílust agresszívabbá teszik. Tény, hogy megjelent a politikai erőszak a nyugati társadalmakban. Ezért nagyfokú bölcsességre van szükség itthon is.

Borítókép: Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.