Térképen mutatjuk, merre vonul a pusztító árvíz

Az árhullám viszonylag lassan fog levonulni a fővárosi szakaszon.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton várható az árvíz tetőzése a Duna fővárosi szakaszán mintegy 850 cm körül – derült ki a legfrissebb vízállás-előrejelzésekből. Mint a térképből is kiolvasható, az árhullám viszonylag lassan fog levonulni a fővárosi szakaszon, és vasárnap, illetve jövő hétfőn Bajánál még harmadfokú védelmi készültségre lesz szükség a magas vízállás miatt.

Az előzetes várakozások szerint csütörtökön Komáromnál, nagyjából 794 centiméteren tetőzik a Duna.

Budapesten sem sokkal marad el a vízállás, de a fővárosban csak szombaton mérhetik a legmagasabb értéket. Az ország déli részére pedig csak vasárnap, illetve jövő hét elejére ér el az árvíz. Baján a 900 centimétert is meghaladhatja majd az ár.

 

A Lajta Mosonmagyórávrnál ma délelőtt tetőzik majd, ez a folyó esetében a legnagyobb vízszintet valószínűsíti. A Duna tetőzése ma Dunaremete térségében várható, Mosonmagyaróvár magasságában – adott péntek reggel pontosabb tájékoztatást Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján. 

A miniszterelnök elmondása szerint jövő hét közepén a déli területen hagyja el az országot a tetőzés, ami Budapesten valószínűleg szombat éjjel következik be, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.

Jó hír, hogy az időjósok szerint eső a jövő héten nem lesz, és ahogy belépett a legmagasabb vízszint, az összes védmű állta a próbát. 

A magas vízszint semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben részt vevőknek, ugyanis ez a vízszint alatta marad a 2013-as vízszintnek 

– tájékoztatott korábban a kormányfő.

Borítókép: Árvízi védekezés a Dunán (Forrás: Orbán Balázs/Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.