Szentendre felkészült az áradás megfékezésére

Szentendrén péntekről szombatra virradóra várható az áradás csúcspontja, mintegy 70 centméterrel a jelenlegi 680 centiméteres vízszint felett, majd lassú, a gátakat próbára tevő apadásra lehet számítani.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 21:25
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere Forrás: Szentendre.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szentendre felkészült az árvízre, mindent megtettünk, amit megtehettünk. Lehetnek persze meglepetések, de azok elhárítására is igénybe veszünk majd minden rendelkezésünkre álló eszközt – mondta Fülöp Zsolt polgármester a Duna-parton. Köszönetet mondott a védekezésben részt vevőknek, a vízügynek, a honvédségnek, a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a városi szolgáltatónak, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak, a polgármesteri hivatal munkatársainak és annak a nagyszámú önkéntesnek, akik nélkül ma nem lennének készen a védelmi munkákkal.

Fülöp Zsolt szerint továbbra is nagy szükség van az önkéntesek segítségére a gátak figyelésében is, ezért azt kérte a szentendreiektől, illetve a segíteni akaróktól, hogy jelentkezzenek a városi ügyfélszolgálaton telefonon vagy e-mailben. Javasolta, hogy a Szentendrére készülők az árvízi helyzetre való tekintettel egyelőre ne látogassanak a városba, vagy ha mégis, a magasabban fekvő utcákat vegyék célba, ne a Duna-partot, mert akadályozzák az ottani védelmi munkákat.

A Dunakorzót csütörtök déltől lezárták, oda csak a helyben lakók és a védelmi munkálatokban részt vevők léphetnek be. A védmű tetején haladó szentendrei kerékpárutat ugyancsak lezárták, ezért most ott nem lehet kerékpározni. Jelenleg is folyamatosan élő erőkkel kell védeni a gátakat a fegyelmezetlen kerékpárosoktól, akik a tiltást figyelmen kívül hagyva haladnak a gáton, akadályozva az árvízi védekezést.

Gresz István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) megbízott munkatársa szintén a Dunakorzó szabad elérhetőségének fontosságát hangsúlyozta a védelmi munkálatok megkönnyítése érdekében. Arról is beszélt, hogy az ő feladatuk a munkálatok összehangolása, szervezése, a felvetődő műszaki problémák megoldása.

A 2013-ra megépült mobil gát nagyszerűen betölti szerepét, védi a várost. Így ezen a szakaszon különösebb teendő nincs, mindössze figyelőszolgálatra van szükség

– mondta a vízügyi szakember. A városban vannak olyan partszakaszok, ahol különböző megoldásokkal védekeznek az ár ellen, önkéntesek segítségével. Arra kérte a szentendreieket, hogy ha bármilyen gyanúra okot adó jelenséget, vízfolyást vagy szivárgást látnak, jelezzék, mert négy vízügyi szakember várja a bejelenéseket, és gyorsan kivizsgálják az esetet. Ha pedig valamilyen intézkedésre van szükség, azonnal megteszik.

Az igazi munka a tetőzés után kezdődik, hiszen a maximális vízszint várhatóan csak lassan apad, így a hosszabb terhelés miatt a gátak átázhatnak, szivároghatnak.

Jelenleg 680 centiméteren áll a Duna szintje, a várható csúcs péntekről szombatra virradóra áll majd be, 750 centiméter körüli szinten, és több napig tart majd az apadás.

 

Borítókép: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere (Forrás: Szentendre.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.