Berlin több mint húsz Leopard harckocsit adott át Ukrajnának + videó

Orosz találat ért egy idősek otthonát, több mint 130 embert kellett kimenekíteni.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 21:34
"Leopard 1 A5" combat tanks ready for delivery are pictured at the military ground before a visit of Ukrainian troop by German President and German Defence Minister at the Klietz military training area in Klietz, eastern Germany, on February 23, 2024. Soldiers from Ukraine are currently being trained on the Leopard 1 A5 tank in the German Bundeswehr's troop training centre in Klietz. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP)
Leopard 1 A5-ös harckocsi Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország Dániával közösen az újabb katonai segélycsomagban egyebek mellett 22 újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának – hozta nyilvánosságra a német szövetségi kormány sajtóközleményben, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett.

A csomag a harckocsik mellett tartalmaz még 61 ezer 155 milliméteres lőszert, három Gepard önjáró légvédelmi löveget pótalkatrészekkel, tíz MG3-as géppuskát ötszáz tartalék csővel, két légtérfigyelő radart, valamint különféle katonai járműveket, drónokat, aknamentesítő és egyéb műszaki eszközöket.

A német kormány rámutatott, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta Németország mintegy 5,2 milliárd euró értékben adott Ukrajnának anyagi támogatást és haditechnikai felszerelést. Emellett több mint tízezer ukrán katona kapott képzést Németországban.

Armed Forces Media Day
Németország Dániával közösen az újabb katonai segélycsomagban egyebek mellett 22 újabb Leopard 1 A5-ös harckocsit adott át Ukrajnának
Fotó: DPA/AFP

Szeptemberben az ukrán védelmi minisztérium beszerzési ügynöksége pályázati úton 1300 darab, különféle átalakítású DJI Mavic drón szállítására kötött szerződést 162,69 millió hrivnya (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékben – írta a Nasi Hrosi ukrán internetes kiadvány a közbeszerzésekkel foglalkozó Prozorro online platformra hivatkozva. A kiadvány kiemelte, hogy egyebek mellett hőkamerával felszerelt ötszáz Mavic 3T drónt kötöttek le 140 ezer hrivnya (1,3 millió forint) körüli darabáron, ami rekord alacsony árnak számít a Prozorrón keresztüli vásárlások esetében.

Szerhij Rahmanyin, az ukrán parlament védelmi bizottságának tagja az Ukrajinszka Pravda híportálnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy

a hadköteles korú ukránok külföldről való visszatérése nem valószínű, hiszen a legtöbben azok közül, akik meg akarják védeni az országot, már hazaérkeztek, a többiek pedig megpróbálják elkerülni a mozgósítást. 

Rámutatott, hogy ez a kérdés összetett azon nemzetközi megállapodások miatt, amelyekhez Ukrajna csatlakozott. Szavai szerint az ukrán vezérkar sem hisz abban, hogy ezek a férfiak csatlakoznának az ukrán fegyveres erőkhöz.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon tájékoztatott arról, hogy a parlament csütörtökön elfogadta 327 ukrajnai település nevének a „dekommunizáció és az orosztalanítás” jegyében történő megváltoztatásáról szóló – módosított és újra benyújtott – határozati javaslatot. Előző nap az indítvány elbukott, mert nem kapta meg a szükséges számú támogatószavazatot. Az új változatból hat települést kivettek.

Az északkeleti Szumi megye kormányzói hivatala közölte, hogy két ember meghalt, kettő pedig megsebesült a régiót ért éjjeli és reggeli orosz tüzérségi támadásokban.

Az orosz erők délután irányított légi bombával mértek csapást egy idősotthonra Szumi megyében, a kormányzói hivatal esti adatai szerint egy ember életét vesztette és 13-an megsérültek. A katasztrófavédelem közlése szerint több mint 140 embert menekítettek ki. Az épületben a helyi kormányzó szerint 221 idős ember lakott. A becsapódás után a kimenekített embereket az utcán, a fűre fektetve látták el.

Vitalij Szarancev, a „Harkiv” hadműveleti-taktikai csoport szóvivője a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok sebtében aláaknázzák a gátakat az oroszországi Belgorod térségében. Az ezredes szerint valószínűleg provokációkra készülnek, hogy utána Ukrajnát hibáztassák a környezeti és humanitárius következményekért.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki közlése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladja a 638 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 63 drónt.

Borítókép: Leopard 1 A5-ös harckocsi (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.