Van, ahol már két és fél métert apadt a Duna

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is részt vett a légierő folyamellenőrző bevetésén a Dunakanyar felett.

Forrás: MTI2024. 09. 22. 15:41
árvíz
Forrás: Facebook/Vitályos Eszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Nagybajcsnál a tetőzés óta már két és fél métert apadt a Duna,

ez pedig a folyó alsóbb szakaszain is érezhető.

Győrnél – a Mosoni-Duna és a Duna szintjének kiegyenlítődését követően – szombaton a vízügyi szakemberek meg tudták nyitni a Mosoni-Duna árvízkapuként funkcionáló torkolati műtárgyát, amely a győri tetőzéskor 130-140 centiméterrel mentesítette a várost.

A Lajtán is folyamatos az apadás, az állami töltéseken helyenként megkezdődhetett az ideiglenes magasítások elbontása, a káros jelenségek feltérképezése, összesítése, a kezelésükre épített ideiglenes védművek vizsgálata és bontása, valamint a későbbi rekonstrukciós munkák előkészítése.

A Duna teljes Budapest fölötti szakaszán is folyamatos az intenzív apadás,

azonban a fokozott figyelőszolgálatot továbbra is a nap huszonnégy órájában fenntartják a vízügy szakemberei.

árvíz
Forrás: Facebook/Vitályos Eszter 

Az árvízzel érintett területeken, ha a második fok alá csökkent az árvízvédelmi készültség a helyreállítási munkálatok is elindulhatnak.

Ezen munkák jelenleg a víz által nem érintett, ideiglenes védművek elbontásával kezdődhetnek meg és ezután következhet a felhasznált anyagok vizsgálata, elszállítása, majd kezelése.

A Duna Budapest alatti szakaszán vasárnap az árhullám tetőzése elérte Paks térségét, Baján pedig hétfőn lehet számítani a tetőzésre, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Ezeken a területeken a vízügyi szakemberek megerősített figyelőszolgálatot látnak el.

Vitályos Eszter a közösségi oldalán arról számolt be, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a légierő H225M helikopterével folyamellenőrzést hajt végre a Dunakanyarban..

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Vitályos Eszter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.