A hétvégével nagy fordulatot hoz az időjárás + videó

A Kárpát-medence borongós, csapadékos időjárását a Cassandra mediterrán ciklon határozza meg.

2024. 10. 04. 18:25
Fotó: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence borongós, csapadékos időjárását még mindig a Cassandra névre keresztelt mediterrán ciklon határozza meg, amely szombaton lassan végre elhagyja a térséget, így csökken a csapadékhajlam.

Nagyrészt továbbra is borult idő várható, éjszaka inkább csak a nyugati, délnyugati tájakon, majd szombaton a nap második felében az ország északkeleti felén vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Délután arrafelé már helyenként a nap is előbukkanhat.

Az ország nagy részén már inkább csak szitálás fordulhat elő, éjszaka még északkeleten, hajnalban, illetve délelőtt a Dunántúl nyugati felén lehet kisebb eső.

Pénteken még az északias, a Dél-Alföldön délnyugati, déli irányú szelet kísérhetik élénk lökések.

 

Szombaton inkább csak az Észak-Dunántúlon fordulhatnak elő élénk, erős széllökések északnyugati irányból. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, keleten lesz a legenyhébb az idő. Nyugaton, délnyugaton, ahol elvékonyodhat a felhőtakaró, ennél azonban pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 13 és 19 fok között valószínű.

Vasárnap hajnalban még erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként keleten, északkeleten és a nyugati határvidéken köd is képződik, majd napközben egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Északkeleten elszórtan várható eső, zápor, másutt csak néhol fordulhat elő szitálás, kisebb eső. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet többnyire 5 és 13, a csúcsérték 13 és 18 fok között alakul.

A jövő héten van esély igazi indián nyári időjárásra.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.