A múltkor is nagyot tévedő Závecz szerint a Tisza Párt közelít a Fideszhez

Szeptember végén készült a közvélemény-kutatás.

2024. 10. 12. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Závecz Research szeptember végi kutatása szerint továbbra is a Fidesz a legtámogatottabb párt, miközben emelkedett Tisza Párt támogatottsága is.

A felmérés szerint a teljes népesség körében Magyar Péter pártja 21 százalékon, a kormánypárt 25 százalékon áll, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 35 százalékra, illetve 39 százalékra mérték őket. A Demokratikus Koalíciónak ötszázalékos, a Mi Hazánknak négyszázalékos, a Kétfarkú Kutyapártnak pedig háromszázalékos a tábora. A pártnélküliek aránya valamelyest emelkedett kora ősszel, 29-ről 32 százalékra.

A Nézőpont Intézet legutóbbi, szeptember végén publikált kutatási adatai szerint a Fidesz–KNDP (47 százalék), a DK–MSZP–Párbeszéd (nyolc százalék) és a Mi Hazánk (hat százalék) erősödött, míg Magyar Péter pártja némiképp gyengült (33 százalék).

Az egyes közvélemény-kutatások eltérő képet mutatnak, bizonyos felmérések időről időre azt hozzák ki, hogy belátható közelségbe kerül az ellenzék éppen aktuálisan vezető erejének számító párt támogatottsága a Fideszéhez, de az eddigi választási eredmények rendre rácáfoltak ezekre a kimutatott tendenciákra. Emlékezetes, hogy

a Závecz Research az európai parlamenti választások előtt a Demokratikus Koalíció fémjelezte baloldali összefogást hozta ki az ellenzék vezető erejének.

Az április 4–11. közötti adatfelvétel tanúsága szerint a Fideszt 33 százalékra mérték, a DK által vezetett többpárti lista támogatottságát pedig 26 százalékra. A választók végül 45 százalékban szavaztak bizalmat a kormánypárti listának, míg Gyurcsány szövetségeseinek mindössze nyolc százalékban.

Borítókép: Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.