Egymilliárd forintot osztanak szét egyetemisták között

A HÖOK Mentorprogram hátrányos helyzetű hallgatók beilleszkedését, tanulmányait és ösztöndíj-lehetőségeit segíti.

2024. 10. 02. 8:48
HANKÓ Balázs Zoltán
EU-elnökség - A felsőoktatási és kutatási miniszterek informális találkozója
Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felsőoktatás azért újult meg, hogy sikeres fiataljaink legyenek – mondta Hankó Balázs a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) folytatott egyeztetésen, amelynek fókuszában a diákok karrierívének további fejlesztése állt. A kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint ennek kulcsa többek között az egyetemi kollégiumok fejlesztése, valamint a hallgatói megélhetés feltételeinek javítása – derült ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményéből.

A Kulturális és Innovációs Minisztériumban megtartott egyeztetésen több, a hallgatók sikerességét erősítő kérdés napirendre került. Egyetértettek abban, hogy az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia újraindítása szükséges, amelyben a kollégiumi férőhelyek bővítése mellett a kollégiumok minőségének fejlesztését is célul kell kitűzni – emelték ki. 

Tárgyaltak a hallgatói normatíva kérdésköréről is, amely kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy a megfelelő támogatási rendszer kialakításában és a finanszírozási lehetőségek bővítésében szerepet kell vállalniuk a megújult felsőoktatási intézményeknek, de emellett vizsgálni érdemes a diákhitel optimálisabb kihasználását. A miniszter tájékoztatást adott továbbá arról az ágazatirányítói ajánlásról, amelynek részét képezi az egyetemek Szenátusában a megfelelő hallgatói képviselet biztosítása.

Szintén tárgyaltak a lemorzsolódás csökkentéséről és a hallgatók mentális jóllétének biztosításáról. A tárcavezető kiemelte: 

Az egyetemi felvételi megújításával az utóbbi években nőtt a felvettek száma, csökkent a lemorzsolódás, többen járnak a műszaki, természettudományos, mérnök és informatikai szakokra, nőtt az egyetemek tudományos teljesítménye. Emellett a Hallgatói Önkormányzattal közösen indított egymilliárd forint kerettel gazdálkodó HÖOK Mentorprogram a felsőoktatásba bekerülő, hátrányos helyzetű hallgatók beilleszkedését, tanulmányait és ösztöndíj-lehetőségeit segíti.

Versenyképes és vonzó a megújult magyar felsőoktatás, hiszen már második éve több mint 90 ezren nyernek felvételt a felsőoktatási intézményekbe, a magyar egyetemek nemzetközi szinten is helytállnak, 12 hazai intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában. – Továbbra is folytatjuk a HÖOK-kal az egyeztetéseket, hiszen a magyar kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás, a magyar diákok sikerének előmozdításában – hangsúlyozta a miniszter.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.