Gigantikus olasz fegyverüzlet részese a zalaegerszegi tankgyár

Elindulnak hódító útjukra a Lynxek, Magyarországon folyik az új Párduc harckocsi újratervezése.

2024. 10. 16. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási olasz páncélosrendelés részese lesz a Rheinmetall zalaegerszegi harcjárműgyára. A Handelsblatt német gazdasági lap írása szerint a német hadiipari cég számára ez az eddigi egyik legnagyobb megrendelés, amely összesen csaknem 1500 járművet tartalmaz. Armin Papperger, a Rheinmetall vezére szerint 23-24 milliárd eurós (9-10 ezer milliárd forintos – szerk.) megrendelésre számítanak. 

A tervek szerint a még fejlesztés alatt lévő Panther (Párduc) KF51 harckocsik  és a Magyar Honvédség által elsőként rendszeresített Lynx gyalogsági harcjárművek különböző változatai gyártásának egy része Németországban és Magyarországon, a végső összeszerelés pedig az olaszországi La Speziában zajlik majd 

– fogalmazott a német lap, amely külön kiemeli, Olaszország mellett Magyarország is a Párducra támaszkodik. Hazánk a Rheinmetallt tavaly bízta meg az új harckocsimodell alvázának sorozatgyártásra való fejlesztésével, amely munka a zalaegerszegi üzemet is érinti. Az új alvázverzió elkészítésével a 

Rheinmetall a Párduc tankok gyártását függetlenné tudja tenni a Leopard 2-es alvázától, amely a KNDS, azon belül is a müncheni központű KMW gyártmánya. A Handelsblatt értesülései szerint az eddig használt harckocsitestet, teknőt Magyarországon újratervezték.

 „A Panther most már saját alvázzal rendelkezik” – mondta Papperger.

Ismert, a Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi üzemében tavaly aláírt szerződés szerint Magyarország 288 millió euróval, mintegy 110 milliárd forinttal száll be a jövő nyugati harckocsijaként is aposztrofált Panther EVO fejlesztésébe. 

A munka helyszíne a zalai vármegyeszékhely ipari parkjában lévő üzem, ahol hetven magyar mérnök dolgozik az új páncéloson.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta már, a Rheinmetall és olasz versenytársa, a Leonardo vezérigazgatója, Armin Papperger és Roberto Cingolani kedden írta alá a szerződést Rómában egy közös vállalat alapításáról, amely tankokat fog gyártani. A német és az olasz vállalat 50-50 százalékban részesedik az új cégben, amelynek a központja az olasz fővárosban lesz. Ebben az együttműködésben komoly szerep fog hárulni a zalai gyártóbázisra is. 

Címlapkép: A Rheinmetall KF-51 Panther harckocsijának egyik korai prototípusa (Fotó: Rheinmetall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.